Με μία βομβιστική επίθεση και έξι ληστείες συνδέεται ο Μαζιώτης

Με μία βομβιστική επίθεση και έξι ληστείες συνδέεται ο Μαζιώτης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έξι ένοπλες ληστείες τραπεζών και τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος συνδέει η ΕΛ.ΑΣ. τον Νίκο Μαζιώτη, στο διάστημα από την εξαφάνισή του, τον Ιούνιο του 2012, ώς τη σύλληψή του, χθες, στο Μοναστηράκι.

Ειδικότερα, την περασμένη άνοιξη, συγκεκριμένα στις 29 Απριλίου, η Αντιτρομοκρατική είχε ανακοινώσει ότι γενετικό αποτύπωμα του επικηρυγμένου τρομοκράτη είχε ανιχνευθεί σε κάλυκα που περισυνελέγη έξω από κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας. Η ληστεία της τράπεζας με λεία 4.000 ευρώ (οι δράστες δεν είχαν καταφέρει να παραβιάσουν το χρηματοκιβώτιο) είχε σημειωθεί στις 2.30 μ.μ. της 10ης Μαρτίου. Ο Μαζιώτης και οι συνεργοί του κατά την αποχώρησή τους είχαν ανοίξει πυρ εναντίον αστυνομικών που τους καταδίωξαν, τραυματίζοντας στο πόδι τον έναν από αυτούς.

Στα Μέθανα

Λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2013, η ΕΛ.ΑΣ. είχε ανακοινώσει ότι ο Νίκος Μαζιώτης είχε συμμετάσχει στην ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα, το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου 2013. Ο καταδικασμένος σε 50ετή κάθειρξη είχε αρπάξει τότε από τα ταμεία της τράπεζας ποσό μεγαλύτερο από 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, εντός του υποκαταστήματος είχε ανιχνευθεί δακτυλικό αποτύπωμα του Μαζιώτη, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη ληστεία είχε επισκεφτεί το υποκατάστημα παριστάνοντας τον πελάτη.

Ανεπίσημα, η Αντιτρομοκρατική συνδέει τον Μαζιώτη με τέσσερις ακόμα ληστείες τραπεζών σε Νεμέα (30/5/2012), Σπέτσες (16/7/2012), Ακράτα (20/12/2012) και Βελεστίνο (14/8/2013). Η συμμετοχή του στις προαναφερθείσες ληστείες προέκυπτε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από την κοινή μεθοδολογία των δραστών (modus operandi), τον σωματότυπο κ.ά. Η συνολική λεία από τις ληστείες υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ληστεία στη Νεμέα διαπράχθηκε προτού ο 42χρονος τρομοκράτης παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί και επιστρέψει στην παρανομία, τον Ιούνιο του 2012.

Τη 10η Απριλίου, ο Νίκος Μαζιώτης είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, χρησιμοποιώντας παγιδευμένο με εκρηκτικά Ι.Χ. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν από την πρώτη στιγμή αποδώσει την ενέργεια στον καταζητούμενο, τότε, τρομοκράτη, επικαλούμενοι τη σημειολογία του στόχου, τον τύπο της εκρηκτικής ύλης, τη μεθοδολογία των δραστών που παρέπεμπαν στον 42χρονο Μαζιώτη. Η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης που δημοσιεύθηκε δύο εβδομάδες αργότερα θεωρήθηκε επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Κι αυτό, διότι το κείμενο που αναρτήθηκε στο Indymedia έφερε την υπογραφή του Επαναστατικού Αγώνα, της οργάνωσης δηλαδή στην οποία συμμετείχε τόσο ο Μαζιώτης όσο και η 44χρονη σύντροφός του Παναγιώτα (Πόλα) Ρούπα. Ηταν η πρώτη φορά που το όνομα «Επαναστατικός Αγώνας» χρησιμοποιείτο σε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης στο διάστημα από τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, τον Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα. «Τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά το κατασταλτικό χτύπημα εναντίον της οργάνωσης και ενώ το κράτος και πολλοί εχθροί του ένοπλου αγώνα πανηγύριζαν για την επιτυχία της εξάρθρωσης του Επαναστατικού Αγώνα, η ενέργεια αυτή έρχεται να τους διαψεύσει» έγραφε το κείμενο της προκήρυξης.

Η επικήρυξη

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιανουαρίου 2014, στον απόηχο της φυγής του 56χρονου τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας είχε επικηρύξει με 4 εκατ. ευρώ τον Ν. Μαζιώτη, τη σύντροφό του Παναγιώτα Ρούπα (καταδικασμένη σε 50ετή κάθειρξη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα), τον Χρ. Ξηρό και τους δράστες της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο 42χρονος Μαζιώτης θεωρείτο ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις κατά των γραφείων της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού και κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Την ευθύνη για τις δύο ενέργειες είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Την εμπλοκή του σε αυτές πάντως είχε διαψεύσει με επιστολή στο Indymedia ο Μαζιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT