Υπόθεση Ανδρουλάκη: Απάντηση ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ χωρίς διευκρινίσεις

Υπόθεση Ανδρουλάκη: Απάντηση ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ χωρίς διευκρινίσεις

Η διοίκηση της ΕΥΠ έστειλε επιστολή στην ΑΔΑΕ παραπέμποντας σε πληροφορίες που αναφέρονται στη διάταξη άρσης απορρήτου στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια των στελεχών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα η απάντηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί του αιτήματος για ενημέρωση αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επιστολή της διοίκησης της ΕΥΠ στάλθηκε στην ΑΔΑΕ ήδη από την περασμένη Παρασκευή και πλέον αξιολογείται από τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής, με την επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι η ΕΥΠ δεν παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και παρέπεμψε την ολομέλεια της ΑΔΑΕ σε πληροφορίες που υπάρχουν αποτυπωμένες στη διάταξη άρσης απορρήτου στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οτι δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Πηγή με άριστη γνώση του θέματος διευκρίνισε στην «Κ» ότι η ΕΥΠ δεν παρείχε περαιτέρω διευκρινίσεις, διατυπώνοντας την άποψη ότι η ΑΔΑΕ δεν δύναται να ενημερωθεί για περαιτέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε μεταξύ άλλων σε κίνδυνο τις σχέσεις της ΕΥΠ με ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού. Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της, μάλιστα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να επικαλείται και να παραπέμπει την ΑΔΑΕ σε παλαιότερες επιστολές προς την ΕΥΠ, που υπογράφει ο ίδιος ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ.

Τα επόμενα βήματα

Οι περαιτέρω ενέργειες της Αρχής, πάντως, θα αποφασιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη. Της επιστολής της ΕΥΠ είχε προηγηθεί η απάντηση του εισαγγελέα που εποπτεύει την υπηρεσία. Ο διάδοχος της Βασιλικής Βλάχου είχε την 8η Μαΐου διευκρινίσει ότι οι εκάστοτε εποπτεύοντες εισαγγελείς δεν τηρούν φακέλους υποθέσεων και ως εκ τούτου ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι απαντητικές επιστολές ήρθαν σε συνέχεια ερωτήματος που απηύθυνε η ΑΔΑΕ στη διοίκηση της ΕΥΠ και τον εποπτεύοντα εισαγγελέα, ζητώντας να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του «φακέλου Ανδρουλάκη» και πιο συγκεκριμένα τους λόγους άρσης απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο. Και αυτή η πρωτοβουλία της ΑΔΑΕ ακολούθησε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που απαγόρευε σε παρακολουθούμενους να ενημερώνονται –υπό προϋποθέσεις– για τους λόγους άρσης απορρήτου στο κινητό τους τηλέφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT