ΑΔΑΕ: Ζητά από την ΕΥΠ τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης Ανδρουλάκη

ΑΔΑΕ: Ζητά από την ΕΥΠ τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης Ανδρουλάκη

Με ψήφους 4-3, η ΑΔΑΕ αποφάσισε να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία τον πλήρη φάκελο, ώστε να διαβάσει την αιτιολόγηση και ακολούθως να κρίνει αν διακυβεύεται ο σκοπός για την άρση

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σχετικά με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του το 2021, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, με ψήφους 4-3, η ΑΔΑΕ αποφάσισε να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία τον πλήρη φάκελο, ώστε να διαβάσει την αιτιολόγηση και ακολούθως να κρίνει αν διακυβεύεται ο σκοπός για την άρση. Στη συνέχεια, η Αρχή θα ενημερώσει τον θιγέντα κατά την κρίση της.

Η επιστολή προς την αρμόδια υπηρεσία θα αποσταλεί αύριο, ενώ η σχετική απάντηση αναμένεται εντός 10 ημερών.

Η απόφαση του ΣτΕ

Στις Αρχές Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021, που επέβαλε απόλυτη απαγόρευση στην ενημέρωση πολιτών οι οποίοι θα ήθελαν να μάθουν αν παρακολουθούνται.

Η απόφαση, που εκδόθηκε έπειτα από σχετική προσφυγή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, έκρινε ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός και ανίσχυρος, καθώς επιβάλλει υπέρμετρη απαγόρευση για τους πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τυχόν παρακολούθησή τους, ακόμη και αν γίνεται επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή