Το PSI στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το PSI στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν πολύ υψηλούς τόνους αναφορικά με το Ασφαλιστικό εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα κινηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Οι εκτιμήσεις των στελεχών της Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τις εξαιρετικά πιεστικές ημερομηνίες όλων όσα θα πρέπει να «τρέξουν» ώς το τέλος του έτους, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει αιφνιδιασμό, φέρνοντας ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό ακόμη και στα θερινά τμήματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «όλεθρο» τη μελέτη του ΚΕΠΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία και κάνουν λόγο για κυβερνητική πρόθεση εξίσωσης των παροχών προς τα κάτω, με ορίζοντα τις αρχές του 2015, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή η εγγύηση βασικής σύνταξης 360 ευρώ.

Εναντι των -κατά την εκτίμησή τους- κυβερνητικών προθέσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη και πιο δυναμική, που καταδεικνύει την πρόθεση της Κουμουνδούρου για σκληρή πολιτική σύγκρουση στο εν λόγω μέτωπο, αφορά την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI και το «κούρεμα», στο οποίο θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, ιδιαίτερα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που ήταν υπουργός Οικονομικών όταν υλοποιήθηκε το PSI.

Η εναλλακτική πρόταση για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά την κατάθεση δικού του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό το αμέσως προσεχές διάστημα, το οποίο θα προβλέπει το «πάγωμα» της ρήτρας για εγγύηση βασικής σύνταξης 360 ευρώ από το κράτος και της «εφοριοποίησης» των συντάξεων, της μεταβίβασης, δηλαδή, στις εφορίες της υποχρέωσης είσπραξης εισφορών και απόδοσης συντάξεων, που θεωρούν ότι, επίσης, θα υλοποιήσει η κυβέρνηση ώς το τέλος του χρόνου. Ηδη έχει ανατεθεί στα αρμόδια στελέχη του κόμματος να γίνει προεργασία για ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, ώστε να φανεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λειτουργεί μόνο καταγγελτικά, αλλά έχει να παρουσιάσει αξιόπιστη εναλλακτική.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται το κόμμα να κινηθεί συνδυαστικά, υλοποιώντας και τις δύο πρωτοβουλίες, προκειμένου να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και εγρήγορσης, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη θερινή ραστώνη για να αιφνιδιάσει και να φέρει στη Βουλή πολλά κρίσιμα νομοσχέδια, ανάμεσα σε αυτά και το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή