Τράβηξε το αυτί σε ζηλωτές χειροδίκες

Τράβηξε το αυτί σε ζηλωτές χειροδίκες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέγνωσε άμεσα τον κίνδυνο: τις ημέρες του Πάσχα, οι εκκλησίες ανά τη χώρα να μετατραπούν σε πεδίο αποδοκιμασίας και χειροδικίας και να «χαθεί η μπάλα»…

Η επίθεση και το χαστούκι που δέχθηκε η βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ. Αγγελική Δεληκάρη από υποψήφια του κόμματος Νίκη θα μπορούσε εύκολα να γίνει το έναυσμα για πολλά αντίστοιχα περιστατικά. Η συγκυρία, άλλωστε, προσφέρεται: πλησιάζει το Πάσχα και θα αυξηθεί το πλήθος των πιστών στις εκκλησίες όλης της χώρας και κατ’ επέκταση το κοινό όσων πιθανόν επιθυμούν να κερδίσουν προσοχή με ακραίες αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος, που επίσης ευνοεί κινήσεις εντυπωσιασμού και προσπάθεια να κερδηθεί προσοχή, έστω και με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Ωστόσο, μπορεί η επίθεση εναντίον της κ. Δεληκάρη να ήταν η πιο ακραία, δεν είναι λιγότερο σοβαρές οι λεκτικές επιθέσεις που δέχθηκαν ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, στο Αμύνταιο και η υφυπουργός Υποδομών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στην Πάτρα. Εδειξαν ότι υπάρχει μια τάση και ότι πολύ εύκολα η κατάσταση θα μπορούσε να εξοκείλει.

Και μπορεί επισήμως και θεσμικά η Εκκλησία της Ελλάδος και η Ιεραρχία να διατύπωσαν τη διαφωνία τους με την ψήφιση του νόμου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όμως, το ελάχιστο ένστικτο αυτοσυντήρησης υπαγορεύει ότι δεν μπορεί να αφεθεί η κατάσταση να εκτραχυνθεί, με αυτοδικίες που θα βρουν χώρο εκδήλωσης μέσα στους ναούς. Κατ’ αρχάς, και ενώ εδώ και χρόνια εξελίσσεται μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Εκκλησίας για την ανάγκη να προσεγγίσει ευρύτερα και πιο μετριοπαθή ακροατήρια, τέτοιες εικόνες θα είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: να απομακρύνουν πιστούς, στους οποίους η αίσθηση πως η Εκκλησία κυριαρχείται από ακραία στοιχεία ή ενθαρρύνει τη δράση τους, προκαλεί αποστροφή.

Η Εκκλησία, δηλαδή, θα είχε περισσότερα να χάσει παρά να κερδίσει από ένα γενικευμένο μπάχαλο ακραίων, που δεν θέλουν και πολύ για να θεωρήσουν ότι έχουν το πάνω χέρι. Εχει φανεί, εξάλλου, ότι στους κόλπους της υπάρχουν κληρικοί και ιεράρχες οι οποίοι, αν βρουν περιθώριο, πρόθυμα υποδαυλίζουν, αν δεν υποκινούν, αντιδραστικές απόψεις και συμπεριφορές

Ο Αρχιεπίσκοπος διέγνωσε τον κίνδυνο και φρόντισε να «τραβήξει το αυτί» σε όσους σκέφτονται να κινηθούν με ανάλογο τρόπο. «Η Εκκλησία είναι αγάπη», είπε. Εσπευσε, πάντως, να στείλει μήνυμα ότι «δεν φεύγει από τις θέσεις της», προλαμβάνοντας οποιαδήποτε κριτική, ότι αλλάζει ρότα σε σχέση με όσα πολύ πρόσφατα διακήρυξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT