Οι «δεξαμενές» των απολύσεων

Οι «δεξαμενές» των απολύσεων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότερες από τις υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων να προέλθουν από επίορκους, πλαστά πιστοποιητικά αλλά και από παράνομες μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις απετέλεσαν ένα από τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, γεγονός που εκδηλώθηκε με αντιπαράθεση το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Μητσοτάκη.

Η κατάσταση ωστόσο εξομαλύνθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση αποφασίστηκε ότι η πλειονότητα των απολύσεων που υπολείπονται προκειμένου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 15.000 για το 2013 και το 2014 που προβλέπεται στο Μνημόνιο θα πρέπει να προέλθει από τις δεξαμενές των επίορκων και των παρανομούντων.

Οι έλεγχοι για τα πλαστά πιστοποιητικά και τη μετατροπή των συμβάσεων, καθώς και η εντατικοποίηση εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων είναι ούτως ή άλλως ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, οι έλεγχοι για την παράνομη μετατροπή συμβάσεων έχουν ήδη ξεκινήσει σε δέκα μεγάλους δήμους της χώρας και στο υπ. Πολιτισμού. Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βρίσκονται 5.300 συμβάσεις και, όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Κ. Ασκούνη ζητώντας του να συνδράμει τις διαδικασίες, η επιλογή των ανωτέρω φορέων και Δήμων (σ.σ. Αθηναίων, Πειραιά, Ασπροπύργου, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων, Πατρών και Ρεθύμνου) έγινε «με αποκλειστικό κριτήριο τον συνολικό αριθμό μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτούς».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι έλεγχοι που αφορούν τα πλαστά πιστοποιητικά, ενώ επιτάχυνση σημειώνεται και στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

Πέραν αυτών των τριών δεξαμενών, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ασκηθεί έντονη πίεση στην τρόικα προκειμένου να συνυπολογιστούν στις απολύσεις και οι περίπου 1.800 συμβασιούχοι οι οποίοι απασχολούνταν βάσει προσωρινών διαταγών και πλέον βρίσκονται εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις.

Ο συνυπολογισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων στις απολύσεις αποτελεί πάγιο αίτημα του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης τους τελευταίους μήνες. Αρχικά η τρόικα, ήταν μάλλον αρνητική στο εν λόγω αίτημα με το σκεπτικό ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φαίνεται να αμβλύνεται και πηγές του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης δηλώνουν αισιόδοξες ότι τελικώς το αίτημα θα γίνει δεκτό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, εφόσον εξαντληθούν οι παραπάνω δεξαμενές, οι απολύσεις θα συμπληρωθούν από όσους «διαθεσίμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις, καθώς και από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» ΝΠΙΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή