Αθηναϊκοί περίπατοι στη σκιά των βιβλιοπωλείων

Αθηναϊκοί περίπατοι στη σκιά των βιβλιοπωλείων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα η έννοια του «μεταχειρισμένου βιβλίου» είναι παρεξηγημένη και αρκούντως υποτιμημένη, στα όρια της απαξίωσης, από την πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού.

Σε αντίθεση με τις πρωτεύουσες των «μεταχειρισμένων βιβλίων», όπως το Παρίσι (με τους περίφημους Bouquinistes), το Λονδίνο, τη Ζυρίχη ή το Αμβούργο, η Αθήνα αναγνωρίζει, και εκτιμά δυσανάλογα, μόνο τα «παλαιά» ή «σπάνια» βιβλία, που συνήθως πωλούνται, άλλοτε κατά προσέγγιση κι άλλοτε βάσει τιμοκαταλόγου σε ειδικές δημοπρασίες, συχνά σε υψηλές τιμές.

Μαζί με τα νέα βιβλιοπωλεία που άνοιξαν στο κέντρο, μετά τις ανακατατάξεις στον χώρο του βιβλιεμπορίου, που συμπαρέσυραν σημαντικούς εκδοτικούς οίκους, αλλά και ιστορικά βιβλιοπωλεία, όπως η «Εστία» ή ο «Κάουφμαν», εμφανίστηκαν ή αναδείχθηκαν παράλληλα μικρές βιβλιοφιλικές εστίες υβριδικής μορφής, αφού ουσιαστικά πρόκειται είτε για καπνοπωλεία είτε για περίπτερα, που μαζί με την καθιερωμένη «πραμάτεια» τους πουλάνε μεταχειρισμένα βιβλία.

Ενα από αυτά βρίσκεται στην Αλεξάνδρου Σούτσου, μεταξύ Σόλωνος και Ακαδημίας, όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει σωρεία βιβλίων από τις προηγούμενες δεκαετίες. Βιβλία που κάποτε ήταν στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, παλιομοδίτικα λογοτεχνικά, ιστορικά ή πολιτικά, όπως το δυσεύρετο πλέον «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων», του Γρ. Δαφνή ή το «Τι απέγιναν οι άνθρωποι της Χούντας», αλλά και ποιητικές συλλογές, πολλές από αυτές των εκδόσεων «Κέδρος», την εποχή της Ν. Καλιανέση, μαζί φυσικά με μεταχειρισμένα Βίπερ ή παλιές εκδόσεις τσέπης. Αυτό που ξεχωρίζει πάντως είναι μια κούτα γεμάτη ποίηση, τα περισσότερα προέρχονται από τη διάλυση μιας ιδιωτικής βιβλιοθήκης.

Λίγα τετράγωνα παρακάτω, γωνία Ρήγα Φεραίου και Ακαδημίας, ξεχωρίζει το περίπτερο με την πλούσια συλλογή από παλιά και μεταχειρισμένα βιβλία σε προσιτές τιμές. Εδώ η αναζήτηση απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσοχή, καθώς τα «εκθέματα» περιλαμβάνουν παλιές εγκυκλοπαίδειες και επίτομα λεξικά, όπως του «Ηλίου», άπαντα συγγραφέων, σημαντικές φιλολογικές μελέτες προηγούμενων δεκαετιών, όπως η περίφημη «Νεοελληνική Καλολογία» του Κ. Ι. Παπαϊωάννου, ιστορικά και πολιτικά βιβλία, συχνά τίτλους από την περίφημη σειρά τσέπης των εκδόσεων «Οδυσσέας», ξένα αλλά και ελληνικά βιβλία τσέπης, ενίοτε παλιά τεύχη του «Ταχυδρόμου» και των «Εικόνων», και φυσικά ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Ανεβαίνοντας την Ασκληπιού, στο περίπτερο που βρίσκεται μεταξύ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και της «Πολιτείας», μπορεί κανείς να βρει, αρκεί να ψάξει προσεκτικά, φτηνές παλιές εκδόσεις, ξένα βιβλία αλλά και τίτλους σημαντικούς, σε αρκετά προσιτές τιμές.

Αυτή η ειρηνική συνύπαρξη λιανικού εμπορίου και μεταχειρισμένων βιβλίων δεν εμπλουτίζει μόνο το τοπίο των βιβλιοπωλείων στο κέντρο της Αθήνας, αντίθετα, δίνει στον περιπατητή του κέντρου την ευκαιρία για ένα χαλαρωτικό «χασομέρι» και, συνάμα, την ψευδαίσθηση ότι κατοικεί πρόσκαιρα σ’ ένα ενδιαφέρον εκδοτικό παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή