Ορκίσθηκε πρόεδρος ο Ερντογάν

Ορκίσθηκε πρόεδρος ο Ερντογάν

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΤΟΥΡΚΙΑ. Με την επιβλητική τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας, η Τουρκία εισήλθε από χθες στη δεύτερη περίοδο Ερντογάν, όπου ο μέχρι τώρα πανίσχυρος πρωθυπουργός ουσιαστικά θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας επιχειρώντας παράλληλα να ενισχύσει τις εξουσίες του μέσω της αλλαγής του Συντάγματος.

Στην πρώτη του ομιλία ως προέδρου, ο κ. Ερντογάν εμφανίσθηκε ενωτικός και ευρωπαϊστής τονίζοντας ότι το Κουρδικό και η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελούν προτεραιότητες της προεδρίας του. «Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε., που είναι στρατηγικός στόχος, θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο ο απερχόμενος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη και, προς το παρόν, θα μείνει μακριά από την ενεργό πολιτική.

Στη χθεσινή τελετή παρευρέθησαν κάποιοι ξένοι ηγέτες, από σχετικά μικρότερες χώρες, αλλά όχι από τις ΗΠΑ και το σύνολο σχεδόν των μελών της Ε.Ε., παρότι η Τουρκία συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ενωση. Χαρακτηριστικό του προβληματισμού που επικρατεί στη Δύση είναι ότι η Ουάσιγκτον εκπροσωπήθηκε από τον επιτετραμμένο στην πρεσβεία της στην Αγκυρα, παρότι δημόσια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε ότι η χαμηλού επιπέδου εκπροσώπηση υποδηλώνει δυσφορία για τη συμπεριφορά του νέου προέδρου της Τουρκίας.

Ελληνική εκπροσώπηση

Η Ελλάδα, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων και την επίλυση του Κυπριακού, εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, μάλιστα, μετέφερε στον νέο Τούρκο πρόεδρο επιστολή του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία ο τελευταίος καλεί τον κ. Ερντογάν να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και να δραστηριοποιηθεί για τη λύση του προβλήματος. Η Λευκωσία και η Αθήνα αναμένουν το στίγμα των προθέσεων του νέου Τούρκου προέδρου κατά την πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο εξωτερικό και η οποία, ως είθισται, θα είναι στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι με την Τουρκία «θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», διεμήνυσε ότι η Αθήνα επιθυμεί «να μην είναι η Αγκυρα μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης» και υπογράμμισε ότι «το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει, προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Παρών στην τελετή ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ τη δική της σημειολογία είχε η παρουσία του ΥΠΕΞ της Αρμενίας.

Νωρίτερα, σε μια επεισοδιακή τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν στην Εθνοσυνέλευση, αποχώρησε με αποδοκιμασίες από την αίθουσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) που είχε, από την επομένη της νίκης του Ερντογάν, θέσει θέμα συνταγματικής νομιμότητας σχετικά με την παραμονή του στην πρωθυπουργία κατά το διάστημα μέχρι τη χθεσινή επίσημη ανάληψη της προεδρίας.

Μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και αφού είχε προηγηθεί η εκλογή του Νταβούτογλου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νέο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστή η νέα κυβέρνηση, με την προσοχή των αγορών, αλλά και των συμμάχων και εταίρων, να στρέφεται στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή