Οι γυναίκες στον κόσμο των επιχειρήσεων

Οι γυναίκες στον κόσμο των επιχειρήσεων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Aυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των επιτυχημένων γυναικών που αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κόσμο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει γυναίκα πρόεδρο, τη Μελίνα Τραυλού, εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία και πέραν των ελληνικών συνόρων, με δεδομένο ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου είναι ελληνικών συμφερόντων.

Μιλώντας πρόσφατα σε μικρά παιδιά, στο πλαίσιο εκδήλωσης για δράσεις κοινωνικής προσφοράς, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, επικαλούμενος και τις τέσσερις κόρες του, υπογράμμισε τις ικανότητες και τις δυνατότητες που έχουν πλέον οι γυναίκες να πετύχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ακόμη και σε τομείς οι οποίοι έως πρότινος θεωρούνταν «ανδροκρατούμενοι» όπως είναι αυτός της ναυτιλίας.

Τον κ. Προκοπίου προσφώνησε η Σεμίραμις Παληού, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και η ίδια επικεφαλής μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας. Δεν αποκλείεται και οι επιχειρηματίες και βιομήχανοι της χώρας να αποκτήσουν για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο.

Γυναίκα η πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών, όπως και η μία εκ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία των βιομηχάνων.

Σε δύο μήνες, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και η μέχρι τώρα γενική γραμματέας του ΣΕΒ, Ιουλία Τσέτη, διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, διεκδικεί την προεδρία, με ανθυποψήφιο τον νυν αντιπρόεδρο του Συνδέσμου και διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke, Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Ο ηγετικός ρόλος των γυναικών στην Ελλάδα, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ενισχύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και η ίδια η κοινωνία «διορθώνει» τις παραλείψεις και καθυστερήσεις των πολιτικών κομμάτων. Το υπουργικό συμβούλιο έπρεπε να έχει περισσότερες γυναίκες, κάτι που ελπίζει κανείς ότι θα συμβεί σύντομα.

Η επιλογή γυναίκας για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει προφανώς τον δικό της τεράστιο συμβολισμό, αλλά καθώς ανάλογη, αν όχι μεγαλύτερη, αξία έχει η όλη σταδιοδρομία της κάθε γυναίκας στον τομέα όπου δραστηριοποιείται, είναι ίσως ακόμη σημαντικότερο το γεγονός ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφθασε στο ανώτατο αξίωμα της ελληνικής δικαιοσύνης, την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε διεθνές επίπεδο, είναι περιττό να αναφερθεί κάποιος στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, στις επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στην πρωθυπουργό της Ιταλίας, στην επί 16 χρόνια τέως καγκελάριο της Γερμανίας, στην επί 8 χρόνια πρώην πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής και σε τόσες άλλες. Και, φυσικά, όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Δεν υπάρχουν πλέον ταμπού και στεγανά· σε κανέναν τομέα. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται πλέον την οποιαδήποτε «βοήθεια». Τα καταφέρνουν μόνες τους· στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, παντού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή