Καθυστερεί το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Καθυστερεί το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των ομάδων εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τρέχει» προκειμένου να προλάβει, μέσα στο στενό χρονικό πλαίσιο μέχρι την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων. Στην Κουμουνδούρου, για άλλη μια φορά κάνει την εμφάνισή του το «σύνδρομο της τελευταίας στιγμής». Παρά την αντίθετη επιθυμία της ηγεσίας του κόμματος, φαίνεται ότι και η επεξεργασία του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με καθυστέρηση. Ηδη, στελέχη κοντά στον κ. Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι μέχρι τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του βασικού κορμού του προγράμματος και όχι το σύνολό του. Το ζητούμενο είναι αυτός ο βασικός κορμός να αφορά συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων, κοστολογημένο και πειστικό έναντι των πιεστικών αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι καθυστερήσεις, ωστόσο, προδίδουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, που εντοπίζεται κυρίως στον συγκερασμό των διαφορετικών προσεγγίσεων, καθώς όσα ο κ. Τσίπρας θα πει στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιασθούν ως το πρόγραμμα των άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων του κόμματός του, εφόσον αυτό έλθει στην εξουσία.

Χθες, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης (Ρ/Σ «Στο Κόκκινο») έδωσε το βασικό περίγραμμα των άμεσων μέτρων για τα οποία θα δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έξι άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να ανακοπεί η αρνητική πορεία της χώρας. Ως άμεση και βασική προτεραιότητα επανέλαβε την κατάργηση του Μνημονίου και της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, εντοπίζοντας εκεί «την πηγή του προβλήματος». Ακολούθως, αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, επαναφέροντας τη βασική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαγραφή μέρους του και συνδυασμό της αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Ως τρίτη παρέμβαση, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε μια δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ενδεικτικά, την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, την εφαρμογή «βιώσιμων φορολογικών ελαφρύνσεων, από κάτω προς τα πάνω», όπως η επιστροφή φόρου ή το αφορολόγητο όριο, ενώ χαρακτήρισε τη δέσμη αυτή «μέτρα δημοσιονομικά ουδέτερα, που προκαλούν ανάπτυξη και αύξηση των εσόδων».

Για την ανεργία

Πιο συγκεκριμένος, μιλώντας με αριθμούς, ήταν ο κ. Δραγασάκης περιγράφοντας την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία. Αναφέρθηκε σε ένα «ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης», προκειμένου, μέσω αυτής, να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Οπως είπε, η πρόταση που έχει επεξεργασθεί το κόμμα του αφορά 200 έως 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, για τις οποίες θα δαπανηθούν περίπου 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προκύψουν είτε μέσω αναδιαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ ή από τη διεκδίκηση νέων πόρων. Πρόσθεσε ότι περίπου τα μισά από τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν αμέσως στα ταμεία από την αύξηση των εισφορών που θα επιφέρει η αύξηση της απασχόλησης.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ήταν η επόμενη παρέμβαση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Δραγασάκης, ενώ, τέλος, μίλησε για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία ενδιάμεσου φορέα, που θα διαχειρισθεί το ιδιωτικό χρέος συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή