Downton Abbey: Τα πάθη συνεχίζονται

Downton Abbey: Τα πάθη συνεχίζονται

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 10 το πρωί και στο λόμπι του ξενοδοχείου «Mayfair» λιμνούλες είχαν σχηματιστεί γύρω από τις ομπρελοθήκες. Στο Λονδίνο έβρεχε καταρρακτωδώς. Κατευθύνθηκα προς το αμφιθέατρο. Χρειαζόμουν έναν ακόμη καφέ πριν… ταξιδέψω στον «Πύργο του Ντάουντον». Την ίδια σκέψη είχε κάνει και ο Κινέζος δημοσιογράφος Γουέν. «Συγγενείς και φίλοι μού στέλνουν μηνύματα, για να τους αποκαλύψω τι θα συμβεί στον επόμενο κύκλο!» μου είπε. Στη χώρα του το «Downton Abbey» έχει προκαλέσει εθισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον δώρισε στον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ το σενάριο του πρώτου επεισοδίου, υπογεγραμμένο από τον δημιουργό της σειράς Τζούλιαν Φέλοους.

Η Στεφανί, συνάδελφος από τη Γαλλία, μας πλησίασε. «Θα προτιμούσα να μας είχαν πάει στο Highclere House», ανέφερε ενοχλημένη. Οχι, επίσκεψη στο βικτωριανό κάστρο του Μπερκσάιρ όπου γίνονται τα γυρίσματα δεν περιλάμβανε αυτό το σχεδόν ολοήμερο διεθνές press junket. Αυτό δεν σήμαινε όμως ότι θα υστερούσε σε συγκινήσεις…

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το πρώτο επεισόδιο του πολυαναμενόμενου 5ου κύκλου. Δεν θα σας αποκαλύψω, φυσικά, όσα είδαμε οι περίπου εβδομήντα δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία – η σειρά προβάλλεται σε όλο τον κόσμο, με διανομή από το αμερικανικό δίκτυο NBC Universal. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους αυστηρότατους όρους του συμβολαίου εχεμύθειας το οποίο υπογράψαμε. Αυτό που μπορώ να καταθέσω είναι η βεβαιότητά μου ότι και αυτόν τον κύκλο θα τον παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα.

Το τελευταίο επεισόδιο του προηγούμενου κύκλου μάς άφησε σε αγωνία. Θα κάνει η Μαίρη νέα αρχή στη ζωή της μετά το θάνατο του Μάθιου; Ποιος θα κερδίσει την καρδιά της – ο λόρδος Γκίλινχαμ ή ο «ζόρικος» Τσαρλς Μπλέικ; Θα φέρει η Ιντιθ τη νόθα κόρη της από την Ελβετία; Και πώς θα κρατήσει ένα τέτοιο μυστικό; Θα γοητεύσει η Σάρα Μπάντινγκ, η σοσιαλίστρια δασκάλα του χωριού, τον Τομ; Κρύβεται ο κύριος Μπέιτς πίσω από το θάνατο του βιαστή της γυναίκας του; Τέλος, πώς θα ανταποκριθούν οι Κρόλι και το υπηρετικό τους προσωπικό στις νέες απαιτήσεις των καιρών, στον κόσμο που διαρκώς αλλάζει γύρω τους;

Η πλοκή τοποθετείται στο 1924: στην εξουσία -για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου- βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα οι γυναίκες διεκδικούν ολοένα και πιο δυναμικά ίσα δικαιώματα με τους άντρες η αστική τάξη αναδύεται και οι αριστοκράτες αγωνιούν για το μέλλον τους. Θα βρουν ο λόρδος Γκράνθαμ και η οικογένειά του τη θέση τους μέσα σε τέτοιες κοσμογονικές αλλαγές; Πολλά τα ερωτήματα, αλλά δεν έμειναν αναπάντητα – τουλάχιστον όχι όλα. Γιατί οι πρωταγωνιστές της σειράς ήταν εκεί, να λύσουν τις απορίες μας. Μεγάλη απούσα, η dame Μάγκι Σμιθ. Η 80χρονη σταρ κρατάει τις δυνάμεις της για τον κάματο των γυρισμάτων, όπως μας ενημέρωσαν οι άνθρωποι της παραγωγής.

«Τόση τραγωδία δεν αντέχεται!»

Πρώτη στο τραπέζι μας έφτασε η Μισέλ Ντόκερι (λαίδη Μαίρη Κρόλι). «Για τη Μαίρη, η συγκυρία είναι πολύπλοκη. Εχει σταματήσει να πενθεί τη χαμένη της αγάπη, αλλά φοβάται να κάνει το επόμενο βήμα. Εχει αναλάβει δράση στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά δεν τολμά να απαγκιστρωθεί πλήρως από τις συντηρητικές αξίες με τις οποίες έχει γαλουχηθεί. Τη μια στιγμή φαίνεται αποφασισμένη και την άλλη χάνεται στις αμφιβολίες της. Αλλά αυτές οι εναλλαγές είναι που περισσότερο με γοητεύουν στο ρόλο», είπε η 32χρονη ηθοποιός.

Για τη Λόρα Καρμάικλ (λαίδη Ιντιθ Κρόλι), που δείχνει εντελώς διαφορετική με μοντέρνα ρούχα, ο νέος κύκλος είναι ο πιο ενδιαφέρων. «Ολα αυτά τα χρόνια παρακολουθώ μέσα από το σενάριο την Ιντιθ να μεγαλώνει και να αλλάζει προς το καλύτερο. Από ένα φοβισμένο κοριτσάκι έχει γίνει μια δυναμική γυναίκα που, επιτέλους, κάνει αυτό που πιστεύει σωστό». Το πιο δύσκολο κομμάτι του ρόλου της μέχρι τώρα; «Οτι πρέπει να κλαίω συνεχώς, ενώ στη ζωή μου είμαι πολύ χαρούμενος άνθρωπος. Τόση τραγωδία δεν αντέχεται! Και ότι στα καινούργια επεισόδια θα “αναζωπυρωθεί” η αντιπαλότητά μου με τη Μαίρη. Δυσκολευόμαστε στις σκηνές των καβγάδων, γιατί η Μισέλ εδώ και χρόνια είναι η κολλητή μου!»

Για τον Χιου Μπόνβιλ (λόρδος Γκράνθαμ), η επίδραση του «Downton Abbey» στη ζωή του ήταν… σαρωτική. «Μερικές φορές, όταν σκέφτομαι ότι μας παρακολουθούν 150 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, πανικοβάλλομαι. Αλλά, από την άλλη, στα 50 μου έμελλε να δω πώς είναι να θεωρείσαι σταρ. Πριν από ένα-δύο χρόνια, σε μια εκδήλωση, συνάντησα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Μου είπε γελώντας πως είχε πάθει insomnia, καθώς κάθε βράδυ ξενυχτούσε για τη σειρά!» Και ο Ρόμπερτ, ο χαρακτήρας που υποδύεται; Πόσο του μοιάζει; «Δεν μοιάζουμε, αλλά τον καταλαβαίνω. Εχει πολλά να διαχειριστεί, ο κόσμος του κλονίζεται. Πρέπει ή να προσαρμοστεί ή να χαθεί. Τώρα που το σκέφτομαι, ένα κοινό σημείο μας είναι οι γάμοι μας. Σε ένα από τα νέα επεισόδια, με την Κόρα θα γιορτάσουν την 30ή επέτειό τους». Ο Μπόνβιλ έχει παντρευτεί την Λουσίντα, τον εφηβικό έρωτά του, και έχουν αποκτήσει έναν γιο.

Οσο για την 53χρονη Ελίζαμπεθ Μακ Γκόβερν, η λαίδη Κόρα, την οποία υποδύεται, είναι «από τους ανθρώπους που τα βλέπουν όλα μέσα από ροζ γυαλιά. Δεν το λέω υποτιμητικά, κάθε άλλο, τη συμπαθώ πολύ. Είναι ευγενική, πονόψυχη, ξέρει να συγχωρεί και πιστεύει πως με την αγάπη όλα διορθώνονται». Οι εντυπώσεις της από τον νέο κύκλο; «Να σας εξομολογηθώ κάτι; Χάρηκα πολύ με τις αλλαγές στα ρούχα. Είμαστε στο 1924 και… τέρμα οι κορσέδες! Για τις κυρίες του καστ αυτό ήταν μια μεγάλη ανακούφιση».

Και για τους υπόλοιπους ηθοποιούς, τα συναισθήματα ήταν αντίστοιχα: ενθουσιασμός για τις νέες προκλήσεις των ρόλων τους, χαρά και ευγνωμοσύνη για την ανταπόκριση του κοινού, προσμονή για τη συνέχεια. Να σας μεταφέρω, όμως, και τα παραλειπόμενα. Η ομορφιά της Τζόαν Φρόγκατ αδικείται μέσα στη σκουρόχρωμη στολή της καμαριέρας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η Ράκελ Κάσιντι (κυρία Μπάξτερ, η καμαριέρα της λαίδης Κόρα), μέτρησε μέχρι το δέκα στα ελληνικά (!) και μου είπε πόσο όμορφα πέρασε τις φετινές διακοπές της στην Κορώνη, ενώ ο Τομ Κάλεν (λόρδος Γκίλινχαμ) ανυπομονούσε για τις δικές του διακοπές στη Χάλκη των Δωδεκανήσων. Ο Τζιμ Κάρτερ (κύριος Κάρσον) είχε φέρει μαζί του το… γκονγκ. O ήχος του ενημέρωνε ανά δέκα λεπτά τους ηθοποιούς ότι έπρεπε να αλλάξουν (δημοσιογραφικό) τραπέζι. Τέλος -αργά το απόγευμα πια-, ο Μπρένταν Κόιλ (Τζον Μπέιτς) με χαιρέτησε διά χειραψίας, λέγοντάς μου «Efharisto». Εξω η βροχή είχε πια σταματήσει..

Info: Ο 5ος κύκλος της σειράς κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά και σε υψηλή ευκρίνεια στο OTE CINEMA 1 HD, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στις 21.00, λίγο μετά τη Μ. Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή