Υποδείξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ

Υποδείξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη απόφαση της νέας διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «τορπιλίζει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μαζί μ’ αυτή ναρκοθετείται η αποκρατικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, τουλάχιστον με την επιλεγείσα προσφάτως διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας σήμερα είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Επιστολή

Ειδικότερα, σε επείγουσα επιστολή που έφτασε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ από την Κομισιόν, ζητείται από το Ταμείο να μην πραγματοποιήσει «μη αναστρέψιμα βήματα» στο πλαίσιο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας για την 20ετή παραχώρηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος, προτού ενημερωθούν κατάλληλα οι υπηρεσίες της Επιτροπής και αποφασίσουν σχετικά.

Αποστολέας της επιστολής είναι η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, η οποία εγείρει για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ στις 29 Αυγούστου 2014, θέμα παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γίνει δέκτης κατηγοριών ότι η ακύρωση του αρχικού διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος στη χώρα μας έγινε με επιδίωξη να ανοίξει τη διαδικασία σε επενδυτές που δεν συμμετείχαν αρχικά σ’ αυτήν.

Ως παράδειγμα αυτής της πρόθεσης αναφέρθηκε η αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, στον οποίο πλέον δεν ζητείται από τους ενδιαφερόμενους να διαθέτουν εμπειρία σχετική με την διεξαγωγή ιπποδρομιών. «Ανάλογα με τις συνθήκες, αυτό μπορεί να είναι προς διερεύνηση από την πλευρά της παραβίασης των αρχών της νομοθεσίας της Ε.Ε., της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης», αναφέρει η σχετική επιστολή. Στην ουσία η Επιτροπή δείχνει να αποτιμά τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες με ενιαία προσέγγιση και εκτιμά ότι είναι πιθανό να έχει λάβει χώρα (παράνομη) εκ των υστέρων τροποποίηση των σχετικών όρων.

Προκειμένου να σχηματίσει γνώμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εντός 14 ημερολογιακών ημερών ενημέρωση τόσο για την πρώτη διαδικασία παραχώρησης της άδειας ιπποδρομιακού στοιχήματος, όσο και για τη δεύτερη που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου (δημοσιοποίηση, συμμετέχοντες, κριτήρια επιλογής επενδυτή κ.λπ.). Επίσης ζητείται από το ΤΑΙΠΕΔ να εξηγήσει τους λόγους που ακυρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός παραχώρησης της άδειας του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος. «Επιπλέον ζητούμε να μην λάβετε κάποια μη αναστρέψιμη απόφαση για τη δεύτερη διαδικασία αδειοδότησης πριν λάβουμε θέση με βάση τα έγγραφα που θα μας υποβάλετε», καταλήγει η επιστολή της Κομισιόν απευθυνόμενη στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Συνεδρίαση ΤΑΙΠΕΔ

Είναι άγνωστο, ως εκ τούτου, το τι πρόκειται να επακολουθήσει στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Τα μέλη του έχουν κληθεί στη σημερινή συνεδρίαση να εγκρίνουν τη συμμετοχή των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτών για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος (Intralot, ΟΠΑΠ) και το άνοιγμα των οικονομικών τους προσφορών.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν παρεμβαίνει τόσο απροκάλυπτα στη διενέργεια ενός διαγωνισμού αποκρατικοποίησης από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ειδικά σε μια φάση κατά την οποία ανοίγουν οι προσφορές των διαγωνιζομένων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μια ήσσονος σημασίας αποκρατικοποίηση οδηγείται να καταστεί «γεφύρι της Αρτας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή