Τώρα, ο Αρειος Πάγος έχει τον λόγο…

Τώρα, ο Αρειος Πάγος έχει τον λόγο…

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, παραπέμπει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης «τους πέντε δήμους που μέχρι στιγμής αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τον έλεγχο για τις μετατροπές συμβάσεων».

Κάνοντας πράξη δήλωσή του, ο υπουργός θα διαβιβάσει σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τους φακέλους των Δήμων Χαλανδρίου, Λαρίσης, Νίκαιας , Πάτρας και Ζωγράφου, οι οποίοι αρνήθηκαν την «είσοδο» στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Αξίζει να σημειωθεί αντίθετα ότι οι Δήμοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ασπροπύργου και Ρεθύμνου συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Κατά συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέες βολές κατά της κ. Ρένας Δούρου, η οποία αντιτίθεται, ως περιφερειάρχης Αττικής, στον έλεγχο για τη μετατροπή συμβάσεων. «Για ποια νομιμότητα μιλάει όταν αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένο νόμο; Η νομιμότητα δεν είναι α λα καρτ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι όταν εκλέγεται κάποιος σε μια θέση ευθύνης θα πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του αξιώματός του. «Δεν μπορεί κάποιος να εκλεγεί σε θέση ευθύνης και να είναι ανεύθυνος», είπε.

Σε υψηλούς τόνους κατά της απόφασης των 19 δημάρχων να μη συνδράμουν τους ελέγχους κινήθηκε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Δεν καταλαβαίνω τις δηλώσεις «εγώ είμαι ο νόμος» που παραπέμπουν στον Βασιλιά Ηλιο: «εγώ είμαι το κράτος». Ολοι οφείλουμε να λειτουργούμε υπό τον νόμο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο νόμος θα ισχύσει και οι έλεγχοι θα γίνουν» είπε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του 9.84.

Το «μέτωπο» με την περιφερειάρχη και τους «αντιφρονούντες» δημάρχους πάντως δεν είναι το μοναδικό για τον κ. Μητσοτάκη καθώς οι διαρροές που φέρεται να έκανε, ότι η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε στο σχέδιο για την εξίσωση των μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που τους παρουσίασε ο ίδιος, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως μιλώντας στο Mega επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. «Εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «εγώ δεν είπα τίποτα. Κάναμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εγώ δεν βγάζω δελτία Τύπου γιατί είναι πράγματα που ακόμα συζητούνται».

Στον Κάρ. Παπούλια

Η διαμάχη μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της κ. Δούρου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Τι γίνεται, κύριε υπουργέ; Διαξιφισμοί… παρακολουθώ», είπε ο κ. Παπούλιας. «Μικροί διαξιφισμοί, κύριε πρόεδρε, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να υλοποιήσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο με χαρά μπορώ να σας πω ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων σε αυτή την προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα επιμένουμε ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόοδο στην προσπάθεια που γίνεται για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της εφαρμογής των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία. Σημειωτέον, ότι τα σχετικά προεδρικά διατάγματα υπεγράφησαν προ μηνός από τον κ. Παπούλια και αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή τους από τα τέλη Οκτωβρίου. «Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί και αυτή η μεταρρύθμιση φέρει και τη δικιά σας σφραγίδα» , είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή