Ωριαία συνάντηση Αναστασιάδη – Μπάιντεν στην έδρα του ΟΗΕ

Ωριαία συνάντηση Αναστασιάδη – Μπάιντεν στην έδρα του ΟΗΕ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ωριαία συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ειχε την Παρασκευή στην εδρα των Ην. Εθνών ο Κύπριος πρόεδρος, Νικος Αναστασιαδης, ο οποίος έλαβε διαβεβαιώσεις για την προθεση των ΗΠΑ να παρέμβουν προς την πλευρά της 'Αγκυρας την «κατάλληλη στιγμή», με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία για λύση του Κυπριακού. Ο κ. Μπάιντεν τον ενημέρωσε και για τη δική του συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμβάλλει ώστε να λυθεί το Κυπριακό.

Αρχικά υπήρξε εικοσάλεπτη κατ´ ιδίαν συνομιλία των δυο ηγετών και στη συνέχεια ακολούθησε 40λεπτη διευρυμένη συναντηση με τους συνεργάτες τους. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για τουρκική εισβολή στην Κύπρο, παρουσία των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου που τον πλαισίωναν, στέλνοντας στην γραφειοκρατία της εξωτερικής πολιτικής το πολιτικό στίγμα της αμερικανικής στάσης το επόμενο διάστημα.

Μετά τη συναντηση ο κ. Αναστασιαδης δήλωσε ότι αναγνωρίζεται ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου στην περιοχή αλλά και η σημασία της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι εμμένει στη λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή