Επανέρχεται η κρίση εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Επανέρχεται η κρίση εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος επανάληψης της κρίσης εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο του 2009, διότι η Ουκρανία δεν έχει αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες αερίου στις εγκαταστάσεις της, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Λίγα 24ωρα μετά τις τριμερείς επαφές Κιέβου, Βρυξελλών και Μόσχας της περασμένης Παρασκευής και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας συμφωνίας-πλαισίου για την αποπληρωμή του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, οι τόνοι ανέβηκαν χθες τόσο από ρωσικής πλευράς όσο και από πλευράς της Ευρώπης. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Αλεξάντερ Σταμπ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι πιέσεις προς τη Ρωσία και πως η Γερμανία και η Φινλανδία συμφωνούν σε αυτό. Επισήμανε επίσης ότι δεν βλέπει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αναφερόμενη στην ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι προς το παρόν υπάρχουν καλοί λόγοι για να συνεχιστεί, προειδοποίησε ωστόσο πως αυτό μπορεί να αλλάξει αν η Μόσχα συνεχίζει να παραβιάζει βασικές αρχές.

Στο μεταξύ, για επανάληψη μιας κρίσης αντίστοιχης του 2009 προειδοποίησε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό ρωσικό κανάλι λίγο μετά τις συνομιλίες της περασμένης Παρασκευής. Ο κ. Μίλερ ενημέρωσε για τη συμφωνία-πλαίσιο που συζητούν οι τρεις πλευρές σημειώνοντας ότι η κατάσταση σχετικά με το χρέος της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι ασαφής. Η Ε.Ε. και η Ρωσία, όπως είπε, επιμένουν να πληρώσει η Ουκρανία 2 δισ. δολάρια πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το Κίεβο δέχεται να πληρώσει μόνο 1,5 δισ. δολάρια και εφόσον αρχίσουν πρώτα οι ρωσικές εισαγωγές. Εάν η Ουκρανία δεν εξοφλήσει την οφειλή της, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, είπε ο κ. Μίλερ σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απρόσκοπτες εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή