Αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο για το μέλλον της Elpedison

Αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο για το μέλλον της Elpedison

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις HELLENiQ ENERGY και Εdison

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την τύχη της Εlpedison με τους μετόχους της εταιρείας (HELLENiQ ENERGY και Εdison) να επιδιώκουν το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων για τον έλεγχό της, το αργότερο τον Ιούνιο ώστε το όποιο αποτέλεσμα να επικυρωθεί στην ετήσια γενική συνέλευση. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών για το «διαζύγιο» στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου έπειτα από 15 χρόνια κοινής πορείας, πέρασαν στην τελική ευθεία στις αρχές της εβδομάδας. Το διαζύγιο επισημοποιήθηκε στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο μετόχων, παρότι και οι δύο πλευρές την εμφανίζουν ως «μία από τις περιοδικές συναντήσεις για τρέχοντα θέματα της εταιρείας».

Στη συνάντηση, Ιταλοί και Ελληνες μέτοχοι εμφανίστηκαν στο να συμφωνούν ότι οι δρόμοι τους πρέπει να χωρίσουν, αλλά κανένας από τους δύο να μη θέλει να αποχωρήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διαζύγιο δρομολογήθηκε έπειτα από άτυπη πρόταση της HELLENiQ ENERGY προς την Εdison για την εξαγορά του 50% που κατέχει στην Εlpedison, την οποία δεν έκαναν αποδεκτή οι Ιταλοί. Βάσει της συμφωνίας μετόχων στην περίπτωση που η πρόταση γίνει επίσημα οι Ιταλοί θα πρέπει είτε να την αποδεχτούν είτε να κάνουν αντιπροσφορά. Η διάθεση και των δύο μετόχων να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν που εκφράστηκε σε υψηλό επίπεδο στη συνάντηση της Δευτέρας, ερμηνεύεται από την αγορά και ως μια διαπραγματευτική τακτική.

Οταν και οι δύο διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας κάποιος θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερο τίμημα για να το πετύχει. Το τίμημα θα κρίνει τελικά το πού θα καταλήξει ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας, με μερίδιο 5,95% (315.000 πελάτες) και δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 ΜW. Αμέσως μετά το Πάσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μπουν και νούμερα βάσει αποτιμήσεων που φαίνεται να έχουν κάνει και οι δύο μέτοχοι. Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα τρέξει γρήγορα και με ορόσημο την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μέτοχων της Elpedison που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου.

Ιταλοί και Ελληνες μέτοχοι της εταιρείας συμφωνούν ότι οι δρόμοι τους πρέπει να χωρίσουν.

Στην αγορά ενέργειας πάντως έχουν φουντώσει τα σενάρια που θέλουν και τρίτο επενδυτή να εμπλέκεται με κάποιον άτυπο τρόπο στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Elpedison. Εντονη είναι η φημολογία για το ενδιαφέρον της Mytilineos όχι μόνο για την Elpedison αλλά συνολικότερα για την HELLENiQ ENERGY. Η Mytilineos έχει τοποθετηθεί ήδη στην HELLENiQ ENERGY εξαγοράζοντας ποσοστό 1% στο placement του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο κυκλοφορεί έντονα στην αγορά ότι έχει τουλάχιστον διπλασιάσει στο μεταξύ διάστημα. Οι πληροφορίες που φέρουν τους δύο ισχυρούς μετόχους της HELLENiQ ENERGY (Ελληνικό Δημόσιο και Ομιλο Λάτση) να δρομολογούν τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο, έχουν ενισχύσει στην αγορά τις εκτιμήσεις για είσοδο τρίτου επενδυτή στον όμιλο.

Για τη Mytilineos από την άλλη, μια συμμετοχή στην HELLENiQ ENERGY θα έκλεινε τον κύκλο της καθετοποιημένης δραστηριότητας σε όλο το φάσμα της ενέργειας, αφού θα διασφάλιζε επέκταση και στον τομέα της διύλισης και του up stream, ενώ παράλληλα θα προσέδιδε άλλη αξία κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση είναι κοινή η εκτίμηση στην αγορά ότι η μετοχική αλλαγή στην Εlpedison θα πυροδοτήσει συνολικότερες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή