Η νέα εποχή του Ωδείου Αθηνών κινδυνεύει λόγω ΕΜΣΤ

Η νέα εποχή του Ωδείου Αθηνών κινδυνεύει λόγω ΕΜΣΤ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά το μέλλον του Ωδείου Αθηνών. Ενόψει της νέας καλλιτεχνικής χρονιάς, την ώρα που μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, το Ωδείο περιμένει έπειτα από σαράντα χρόνια αναμονής την έναρξη των εργασιών αποπεράτωσης του κτιρίου και των υποδομών του. Με τη στήριξη του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και ιδιωτικών ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεκίνησαν οι απαραίτητες κατασκευαστικές μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και την αποπεράτωση των υποδομών του Ωδείου, το οποίο εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» του Δήμου Αθηναίων. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να χαθεί η διορία για το κονδύλιο του ΕΣΠΑ που εξασφάλισε ο δήμος, εξαιτίας της καθυστέρησης της μεταστέγασης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος έθεσε το ερώτημα «γιατί το πρόβλημα στέγασης του ΕΜΣΤ λύθηκε εις βάρος του Ωδείου Αθηνών;» καθώς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καταλαμβάνει 3.500 τ.μ. του Ωδείου τελείως δωρεάν, ενώ τα χρέη του Ωδείου συσσωρεύονται. Ο Νίκος Τσούχλος επίσης παρουσίασε την εικόνα του εγκαταλελειμμένου από το 1976 αμφιθεάτρου στο υπόγειο του Ωδείου, χωρητικότητας 700 θέσεων, που όπως είπε «θα μπορούσε να αποτελέσει έναν θαυμάσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας για συναυλίες και παραστάσεις». «Το ότι συνεχίζει να λειτουργεί το Ωδείο γίνεται εις πείσμα των σημερινών συνθηκών. Εάν δεν ήταν η κρίση θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα θέματα αυτά είναι σκανδαλώδη» επισήμανε ο Νίκος Τσούχλος.

Νέες πρωτοβουλίες

Ο Νίκος Αθηναίος, διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, παρουσίασε από την πλευρά του τα ευχάριστα: νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών θα λειτουργήσει φέτος ξανά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα και η Μαθητική Χορωδία θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα με υπεύθυνη τη Μάτα Κατσούλη. Η σχολή χορού του Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση της Λίλας Ζαφειροπούλου συνεχίζει τη λειτουργία της για τέταρτη χρονιά, στη μεγαλύτερη αίθουσα μπαλέτου του κέντρου της Αθήνας.

Επίσης εγκαινιάζεται νέο τμήμα διδασκαλίας μπουζουκιού με επικεφαλής τον Θανάση Πολυκανδριώτη, ενώ μεταξύ άλλων καθιερώνεται σ’ ένα είδος σχολής ο κύκλος παλαιάς μουσικής.

Σημαντική η συνέχεια του τμήματος εκμάθησης μουσικής για παιδιά και ενήλικες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες καθώς και του προγράμματος «Μικροί Μουσικοί» που δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων, να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν σπουδές στη μουσική.

Στο καλλιτεχνικό σκέλος συνεχίζεται η συνεργασία του Ωδείου Αθηνών με δύο σπουδαία φιλοξενούμενα μουσικά σύνολα, την ορχήστρα Academica Αθηνών και το σύνολο Κύκλος, εγκαινιάζεται συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κύκλος «Συναυλίες στο Ωδείο Αθηνών» ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα (6/10) με το ρεσιτάλ των Τίτου Γουβέλη και Χαράλαμπου Αγγελόπουλου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν σε μεταγραφή για δύο πιάνα του Λιστ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή