Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 7 δισ. ευρώ διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες

Κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 7 δισ. ευρώ διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των ισολογισμών (Asset Quality Review – AQR) των τραπεζών, καθώς και του stress test. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα σχετικά αποτελέσματα.

Την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα και την κατάσταση των εγχωρίων τραπεζών υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Ανθιμος Θωμόπουλος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών, με βάση τη χρήση του 2013 και εν συνεχεία θα εξετάσει την αντοχή των τραπεζών σε ενδεχόμενη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών (stress test). Με βάση το αποτέλεσμα της άσκησης, θα προσδιοριστεί αν τα σημερινά κεφάλαια των τραπεζών επαρκούν ή αν θα πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση για να είναι σε θέση να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής ύφεσης.

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, ο κ. Θωμόπουλος υπενθύμισε ότι κανένα τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη δεν έχει υποβληθεί σε τόσο ενδελεχή έλεγχο όσο οι εγχώριες τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα άσκηση είναι το τρίτο stress test από το οποίο περνούν οι ελληνικές τράπεζες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς εκτίμησε ότι οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν «κεφαλαιακό μαξιλάρι» 6 – 7 δισ. ευρώ, το οποίο φαίνεται επαρκές, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, για την απορρόφηση του όποιου αποτελέσματος από το επερχόμενο AQR. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα σημείωσε: «Ελπίζω ότι θα διαλύσει τις όποιες ανησυχίες αναφορικά με τα κεφάλαια και την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών. Κατόπιν θα μπορέσουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία και να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε την ανάκαμψη στην Ελλάδα». Οσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημείωσε ότι πλέον καταγράφεται σταθεροποίηση της κατάστασης και εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια να «επιστρέφουν στη ζωή» και όχι περαιτέρω αύξηση των καθυστερήσεων.

Το χρονοδιάγραμμα

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται την Κυριακή 26/10, θα βασιστεί στους ισολογισμούς του 2013 και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετες ενέργειες των τραπεζών (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, περικοπές δαπανών, απομόχλευση κ.ά.). Αμέσως μετά, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν όποιες ενέργειες έχουν ολοκληρώσει μέχρι και 30/9/14, όπως πωλήσεις θυγατρικών, αυξήσεις κεφαλαίου κ.ο.κ. Αν παραμένει κεφαλαιακό έλλειμμα, τότε θα πρέπει εντός δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι 7 Νοεμβρίου, να καταθέσουν στην ΕΚΤ αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψή του. Στα σχέδια θα περιλαμβάνονται τα εγκεκριμένα από την Κομισιόν Σχέδια Αναδιάρθρωσης, καθώς και άλλες ενέργειες των τραπεζών. Η ΕΚΤ θα εξετάσει τα σχέδια των τραπεζών και ένα μήνα αργότερα, δηλαδή μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, θα ανακοινώσει ποιες ενέργειες των τραπεζών κάνει αποδεκτές και ποιο ακριβώς είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αναζητήσουν. Οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για τα αποτελέσματα, ειδικά μετά την ψήφιση της τροπολογίας που επιτρέπει την εποπτική αναγνώριση μέρους της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή