Πρωτοβουλία για τη στήριξη της πρώτης κατοικίας

Πρωτοβουλία για τη στήριξη της πρώτης κατοικίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, επανέλαβε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, θα ακολουθήσει πρωτοβουλία για τα στεγαστικά δάνεια.

Ο κ. Δένδιας προσδιόρισε τον χρόνο για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας πριν από τα τέλη του 2014, οπότε και λήγει το προστατευτικό πλαίσιο για όσους είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με καταδιωκτικά μέτρα από την πλευρά των τραπεζών. Πρόκειται γι’ αυτούς που έκαναν χρήση του νόμου 4224/2014, ο αριθμός των οποίων ωστόσο δεν ξεπερνά τις 3.000 και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του όγκου των δανείων. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως την έχει περιγράψει ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι η δημιουργία ενός νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει τις δυνατότητες του άρθρου 99 και για τα φυσικά πρόσωπα. Η προοπτική αυτή θα επιτρέψει τη ρύθμιση τόσο των οφειλών προς τις τράπεζες όσο και των οφειλών προς το Δημόσιο με ενιαίο τρόπο. Η θεσμοθέτηση νέου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες θα συμπαρασύρει σε κατάργηση του νόμου Κατσέλη, που έχει οδηγήσει σε μαζικές προσφυγές, επιμηκύνοντας τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων ακόμη και μετά το 2030 σε ορισμένα ειρηνοδικεία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα με την τρόικα, η οποία φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» ως προς τις βασικές διατάξεις του. Το νομοσχέδιο επιτρέπει ενιαία ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, με παραγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής με έως 120 δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή