ΣΕΕΠΕ: Δεν θα τονωθεί η ζήτηση από τη μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο

ΣΕΕΠΕ: Δεν θα τονωθεί η ζήτηση από τη μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν επιτυγχάνει τη διόρθωση στο κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε η εξίσωση των φόρων η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό 30%, ενώ παράλληλα αφήνει ένα μικρό παραθυράκι για την επάνοδο του λαθρεμπορίου.

Την άποψη αυτή εκφράζει ο ΣΕΕΠΕ, επαναφέροντας την πρότασή του για παραμονή της εξίσωσης των φόρων, μέτρο που ελήφθη για την πάταξη του λαθρεμπορίου και λειτούργησε αποτελεσματικά ως προς αυτό, με παράλληλη κατάργηση των ποσοτικών και εισοδηματικών κριτηρίων διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης για την πρώτη κατοικία. Ο ΣΕΕΠΕ εκτιμά ότι η αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τη μείωση του ΕΦΚ στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο θα περιοριστεί το πολύ στο 10%, αφού δεν δημιουργεί υψηλό κίνητρο για να φύγουν οι καταναλωτές από τα εναλλακτικά καύσιμα στα οποία κατέφυγαν την προηγούμενη διετία και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. «Αν κάποιος καταναλωτής δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο για να ζεσταθεί διαθέτοντας 1.200 ευρώ, θα αγοράσει επειδή θα χρειαστεί να διαθέσει 1.040;», σχολίασε χαρακτηριστικά σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Αλιγιζάκης. «Η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης έχει χαθεί. Οι καταναλωτές δεν έχουν κανένα κίνητρο να επιστρέψουν στο πετρέλαιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ κ. Γιάννης Ψυχογιός. Εκτίμησε ότι στην καλύτερη περίπτωση η μείωση του ΕΦΚ κατά 30% από μόνη της θα αυξήσει τη ζήτηση σε ποσοστό 10% το πολύ, ενώ οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να καίνε στερεά καύσιμα για θέρμανση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε ποσοστό 70% και από αυτό το ποσοστό ένα 40% δεν πρόκειται να το ανακτήσει ποτέ, τόνισε ο κ. Ψυχογιός. Σε ό,τι αφορά πάντως τα καύσιμα κίνησης (βενζίνες και πετρέλαιο) ο ΣΕΕΠΕ «βλέπει» σημάδια σταθεροποίησης και ενδείξεις για επιστροφή σε θετικό πρόσημο μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η μείωση της ζήτησης στις βενζίνες στο επτάμηνο σταθεροποιήθηκε στο 6%, ποσοστό που ισοσκελίζεται από την αύξηση του πετρελαίου κίνησης κατά 8% το ίδιο διάστημα.

Η αύξηση του πετρελαίου κίνησης αποδίδεται από την αγορά στην επανεκκίνηση των δημοσίων έργων και στην αύξηση του ντιζελοκίνητου στόλου αυτοκινήτων. Η αγορά, πάντως, σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το λαθρεμπόριο και αθέμιτες πρακτικές. Τέλος, το προεδρείο του Συνδέσμου επαναφέρει το θέμα της προκαταβολής του ΕΦΚ για τον εκτελωνισμό προϊόντων με αίτημα να δοθεί η κατώτατη πίστωση των 30 ημερών που παρέχεται στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η σημερινή κατάσταση στερεί σημαντικά κεφάλαια κίνησης από τις εταιρείες σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας. Με την παροχή πίστωσης το Δημόσιο θα έχει απλώς μια υστέρηση 30 ημερών σε έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, τονίζουν από τον ΣΕΕΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή