Ενας θεσμός – προορισμός

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρία τελευταία καλοκαίρια, περισσότερα από 200.000 μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά σε όλη την Ελλάδα πιθανόν να μην ένιωσαν ούτε για μια στιγμή πλήξη ούτε να αναρωτήθηκαν πώς θα περάσουν τον αργόσυρτο, ενίοτε, χρόνο των καλοκαιρινών διακοπών. Φρόντισαν γι’ αυτό οι δράσεις που φιλοξενήθηκαν σε 140 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε εκατό πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όλες μέλη της ομάδας του Future Library, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Οι 8.402 δράσεις που έγιναν συνολικά και τα τρία χρόνια σε όλη την Ελλάδα είχαν αποκλειστικό χορηγό το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ο στόχος ήταν ένας: μέσω της δημιουργίας και του παιχνιδιού να μυηθούν τα παιδιά στον κόσμο των βιβλίων, να κάνουν τις βιβλιοθήκες μέρος της καθημερινής τους δραστηριότητας. Σε όλη την Ελλάδα. Την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, τη Βυτίνα ή το Αργοστόλι, το Κερατσίνι, το Χαϊδάρι, την Ηλιούπολη, το Λιτόχωρο, τη Βέροια, την Τρίπολη, τη Λιβαδειά, τη Λέρο…

Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι ένα αισιόδοξο δελτίο Τύπου για την προβολή μιας δραστηριότητας, αν δεν υπήρχε ο ενθουσιασμός που πολύ γλαφυρά μας μετέφεραν δύο από τους ανθρώπους που σήκωσαν το βάρος αυτών των δράσεων. Βιβλιοθηκονόμοι και οι δύο: η Χάιδω Πανταζή στη Ραψάνη και η Μαρδίτσα Ζακεντέ-Καρέντζου στην Αταλάντη.

Εγγόνια και παππούδες

«Την πρώτη χρονιά είχαμε 786 παιδιά που ήρθαν απ’ όλη την περιφέρεια, απ’ όλο τον νομό, ακόμα και παιδιά που παραθέριζαν. Τη δεύτερη, 1.350 και φέτος άλλα τόσα. Από 4,5 ετών μέχρι 15 ετών», λέει η Χάιδω Πανταζή. «Ευτυχώς υπάρχουν εθελόντριες, αλλά και βοήθεια από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ηδη αρκετά από τα παιδιά έχουν εκφράσει την πρόθεση να σπουδάσουν βιβλιοθηκονομία. Ξέρετε, ένιωθαν ότι μετείχαν σε κάτι που γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Φέτος που είδαν τη διαφήμιση στην τηλεόραση ξετρελάθηκαν! Αυτές τις δράσεις τις θέλαμε, τόσο εμείς στη βιβλιοθήκη όσο και όλη η κοινότητα. Ζωντάνεψαν οι βιβλιοθήκες, ήρθε κόσμος, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες που είπαν τις ιστορίες τους. Ξέρετε ότι πολλοί παππούδες και γιαγιάδες κάνουν μαθήματα Η/Υ για να επικοινωνούν με τα εγγόνια τους στο εξωτερικό; Μέχρι και σελίδα στο facebook κάνουν. Εμείς προσαρμόσαμε τις δράσεις στο κλίμα της Ραψάνης και έγινε αφορμή να μάθουν τα παιδιά καλύτερα τον τόπο τους, είδαν κι άλλες γωνιές της πόλης τους. Κι αισθάνονται πολύ περήφανοι που το Future Library και το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος ασχολήθηκε μ’ ένα αγροτικό χωριό», προσθέτει η Χάιδω Πανταζή, η μοναδική υπάλληλος της βιβλιοθήκης, η οποία επισημαίνει ότι αυτές οι εκδηλώσεις τους έλυσαν τα χέρια. Και δεν παραλείπει να πει ότι υπάρχει η αμέριστη υποστήριξη της δημοτικής αρχής για ό,τι χρειαστεί. Οσο για τον δήμαρχο Τεμπών, Κων. Κολλάτο, δηλώνει στην «Κ» την πρόθεσή του για «περαιτέρω ενίσχυση της βιβλιοθήκης Ραψάνης, αλλά και των άλλων δύο βιβλιοθηκών, στο Συκούριο και στο Μακρυχώρι».

Το ίδιο κλίμα, ο ίδιος ενθουσιασμός και στη δημόσια, πλέον, Αιάντειο Βιβλιοθήκη Αταλάντης, που διαθέτει 19,5 χιλ. τίτλους βιβλίων. Είναι κυριολεκτικά έργο των χειρών της βιβλιοθηκονόμου Μαρδίτσας Ζακεντέ-Καρέντζου, που έχει βραβευτεί άλλωστε για τη δουλειά της: «Κάναμε πολλά πράγματα και πριν. Αλλά το να ανήκεις σε μια ομάδα και να ξέρεις ότι την ίδια στιγμή σε άλλα 139 σημεία της Ελλάδας γίνεται κάτι ανάλογο, είναι μια γιορτή. Πάντα μου άρεσε να βασίζομαι στην ομάδα. Με τις Καλοκαιρινές Εκστρατείες το κοινό έχει αυξηθεί κατακόρυφα, η αγάπη και η αναγνώριση για τη βιβλιοθήκη είναι τεράστια. Και εντάξαμε και δικές μας δράσεις. Φτιάξαμε αυτοσχέδια ορχήστρα, τα παιδιά έγραψαν τραγούδι για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία. Τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι δημιουργοί, αναπτύσσουν φιλίες, μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Συμμετείχαν μαμάδες, γιαγιάδες, παππούδες. Ολοι παρακαλούσαν να πάρουμε και τα δικά τους παιδιά, παρότι δεν είχαν την επιτρεπόμενη ηλικία. Η βιβλιοθήκη έγινε προορισμός», συμπληρώνει, και στην Αταλάντη και τις γύρω περιοχές συμμετείχαν στις καλοκαιρινές δράσεις το περασμένο καλοκαίρι 2.892 άτομα! Γι’ αυτό και ο δήμαρχος της περιοχής, του Δήμου Λοκρών, Νικ. Λιόλιος, δηλώνει ότι «οι υπηρεσίες του δήμου είναι συνέχεια στο πλευρό της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης».

Εθελοντές

Οι βιβλιοθήκες, δημόσιες και δημοτικές, εξακολουθούν να βαδίζουν με δυσκολία τη διαδρομή τους. Βασίζονται πρωτίστως στην αυταπάρνηση των βιβλιοθηκονόμων και στην ανιδιοτελή προσφορά των πολλών εθελοντών. Και όλες προσβλέπουν στη στήριξη, υλική και ηθική, των δημοτικών αρχών της περιοχής τους για να συνεχίσουν ό,τι ξεκίνησε με τη στήριξη και τον σχεδιασμό του Future Library: να μην πάψουν οι βιβλιοθήκες να είναι προορισμός. Το έργο που παρήχθη τα τρία τελευταία καλοκαίρια στις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα δίνει με τον καλύτερο τρόπο η δήλωση στην «Κ» του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, που εμπεριέχει και τη βούλησή του να στηρίξει και να συνεχίζει τις δράσεις στις βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων: «Η απρόσμενη ανταπόκριση στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας του Future Library, όπου περίπου 3.000 παιδιά και γονείς πέρασαν τα καλοκαίρια τους στις βιβλιοθήκες του Δήμου της Αθήνας, συμμετέχοντας σε πάνω από 100 δράσεις, επιβεβαιώνει ότι με σχεδιασμό και πρωτοτυπία μπορεί να μυηθούν περισσότεροι συμπολίτες μας στον κόσμο του βιβλίου. Οι δημοτικές βιβλιοθήκες αναδεικνύονται σε πυρήνα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης αλλά και απόλαυσης της γειτονιάς, των ενεργών πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Ολοι μπορούν να βρουν το βιβλίο που θα τους συναρπάσει!» λέει ο Γιώργος Καμίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή