To «Μικρό Παρίσι» επιστρέφει και γίνεται θεσμός

To «Μικρό Παρίσι» επιστρέφει και γίνεται θεσμός

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απόγευμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Οταν η ασταμάτητη σε ροή κίνησης πλατεία Καραϊσκάκη, κέντρο μιας πιο σκοτεινής πλευράς της πόλης μας, μεταμορφώθηκε σε μια νησίδα μουσικής και χορού! Με μια ουσιαστική παρέμβαση στην πόλη, που ονειρεύτηκαν και έκαναν πραγματικότητα ο Μάριος Στρόφαλης και η ομάδα του το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ξεκίνησε την Πέμπτη που μας πέρασε στο Μεταξουργείο (9/10) το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» 2014.

Σουρεαλιστική, ονειρική εικόνα. Μουσικοί, μία χορεύτρια, ένας μίμος, αέρινα πέπλα, μελωδίες μποέμ, μια παρέα ονειροπόλων, μικροί και μεγάλοι, με φόντο το πολύβουο αστικό τοπίο. Οι τροχονόμοι βοήθησαν τους πεζούς να περάσουν απέναντι ενώ κάποιοι επίσημοι παρακολούθησαν πιο προστατευμένοι μέσα από την τζαμαρία του ξενοδοχείου Stanley στο Μεταξουργείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία Καραϊσκάκη (εκεί φιλοξενούνται τα γραφεία του φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι» και του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου). Για πρώτη φορά έγινε στον χώρο μια παράσταση, δίνοντας το στίγμα ενός φεστιβάλ που στόχο έχει να φωτίσει και να ξαναζωντανέψει μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Οπως και πέρυσι το φετινό «Μικρό Παρίσι» διακτινίζεται στην ευρύτερη γειτονιά του κέντρου κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα (Μάρνη, Φαβιέρου, Μαιζώνος, Β. Ουγκώ, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου κ.ά). Εκεί όπου συναντώνται, εδώ και χρόνια, ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Οι εκδηλώσεις φέτος (έως τις 19/10) κάτω από τη γενικότερη ομπρέλα «Από την Μπελ Επόκ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 100 χρόνια μετά» είναι πολλές και πρωτότυπες. Θα δούμε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βαριετέ, εκθέσεις, διαλέξεις, ανοιχτές συζητήσεις, περφόρμανς δρόμου σε απρόβλεπτα σημεία της πόλης. Μουσική στον πεζόδρομο της Μαιζώνος, στην πλατεία Αγίου Παύλου, στον «Ακροβάτη», στο Beeraki κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, στο Cafe Concerto του Εθνικού Ωδείου, στο Αγγέλων Βήμα στην Ομόνοια, στο El Convento del Arte, σε αίθουσες του Εθνικού και του Απολλώνειου Ωδείου. Παραστάσεις στο Καφενείο Ροζαλίνο στον Αγιο Παύλο (κύκλος Θέατρο του Καφενέ), στο θέατρο Προσκήνιο στη Στουρνάρη, στο θέατρο Βεάκη, στο Θέατρο των Αλλαγών στην 3ης Σεπτεμβρίου, στον χώρο Δήλος. Εκθέσεις στο κτίριο της Φίνος Φιλμ στον Αγιο Παύλο, στο παλιό Αλκυονίς που έγινε πολυχώρος στην Ιουλιανού, στη Βίλα Διαμαντοπούλου στη Μαιζώνος, στο ξενοδοχείο Στάνλεϊ (έκθεση μόδας), φόρουμ στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Πατησίων.

Μέχρι και πρωτάθλημα petanque (ένα άθλημα γαλλικής προέλευσης που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα) στο πάρκο έναντι του κτιρίου Τροχαίας στην οδό Ανδρομάχης και Θ. Δηληγιάννη, αλλά και ξενάγηση (αναδρομή στην ιστορία των οδών Μάρνη και Πατησίων) με αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη. Καινοτομία του φετινού φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο 51ο Δημοτικό Σχολείο στην Ακομινάτου με θέμα την Μπελ Επόκ και η εικαστική παρέμβαση των μαθητών στον ίδιο χώρο.

«Η κοινωνική ευαισθησία είναι πάντα η αφετηρία της έμπνευσης και η κινητήριος δύναμη του προβληματισμού που μας οδήγησε φέτος να χτίσουμε νέα βαθιά θεμέλια μέσα στα σχολεία της πολύπαθης γειτονιάς», λέει ο Μάριος Στρόφαλης. «Η είσοδος του φεστιβάλ στο 51ο Δημοτικό Σχολείο της Ακομινάτου είναι μόνο η αρχή για τη γέννηση μιας κοινωνικής ακαδημίας πολιτισμού, που θα είναι σε θέση να προετοιμάζει τα “Μικρά Παρίσια” των επόμενων ετών».

Ενα όχημα για εξερεύνηση στα άδυτα των Αθηνών; Μια πύλη προς το αύριο μιας μεγάλης μητρόπολης πολιτισμού που ξαναβρίσκει το ένδοξο παρελθόν της; Ενα διαβατήριο για το ταλαντούχο δυναμικό της κοινωνίας μας; Ολα αυτά είναι το «Μικρό Παρίσι» και άλλα ακόμη. Θα τα ανακαλύψετε και μόνοι σας, αν περιπλανηθείτε κι εσείς στους δρόμους του. Ελπίζω να συναντηθούμε.

www.athensartnetwork.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή