Από λάθος ο φόρος στην Αρχαία Ολυμπία και στο ΟΑΚΑ

Από λάθος ο φόρος στην Αρχαία Ολυμπία και στο ΟΑΚΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 4,437 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) για τα ακίνητα που κατέχει. Συγκεκριμένα καλείται να πληρώσει Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τα γραφεία της στην Κηφισίας, για το Golden Hall, το OAKA, ξενοδοχειακές μονάδες, τις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, τον Τύμβο του Μαραθώνα και το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». Από την άλλη πλευρά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η ΕΟΕ αφενός δεν υπέβαλε το έντυπο Ε9 όπως υποχρεούται, αφετέρου τα παλαιά έντυπα βρίθουν λαθών τα οποία πρέπει να διορθωθούν, στις αρχές Νοεμβρίου όπου και θα ανοίξει το σύστημα για τροποποιητικές δηλώσεις έτσι ώστε να εξαιρεθούν τα ακίνητα που είναι για αθλητικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου:

• Στις 14-10-2014 στελέχη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προσήλθαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου και ενημερώθηκαν για το σωστό τρόπο καταγραφής των ακινήτων τους, ώστε να απεικονιστεί σωστά η περιουσιακή της κατάσταση, προκειμένου να υπολογισθεί ορθά η φορολογική υποχρέωση και να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο απαλλαγές.

• Ο ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα υπολογίζεται βάσει των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), ετών 2013 και 2014. Ειδικά το έτος 2014 (έτος πρώτης εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ), τα νομικά πρόσωπα τα οποία δικαιούνται της απαλλαγής του άρθρου 3 και των μειώσεων των άρθρων 4 και 5 του ν. 4223/2013, όφειλαν να υποβάλουν δήλωση, συμπληρώνοντας τις αντίστοιχες ενδείξεις, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εκκαθαρισθεί ορθά ο φόρος.

• Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαλλάσσονται από τον φόρο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά τους για σκοπούς πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωφελείς κ.λπ.

• Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων δεν θα είναι δυνατό να υπολογιστεί σωστά ο ΕΝΦΙΑ.

Η ΕΟΕ με επιστολή της στον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Αδριανό ζητεί να διαγραφεί η οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπ. Καπράλος με δήλωση του στην «Κ» τονίζει τα εξής: «Με κατάπληξη είδαμε ότι υπάρχει χρέωση ΕΝΦΙΑ της τάξης των 4,437 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα της Επιτροπής τα οποία θα έπρεπε να απαλλάσσονται. Σύμφωνα μάλιστα με τον ιδρυτικό νόμο η ΕΟΕ απαλλάσσεται από κάθε είδους φόρο και τέλος και εξομοιώνεται με το ελληνικό Δημόσιο. Ζητάμε είτε να εξαιρεθεί η ΕΟΕ είτε να επανενταχθεί στους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Η οφειλή μάλιστα προέρχεται από δύο ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο Δημόσιο το ΟΑΚΑ και το «Γ. Καραϊσκάκης». Πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αντιληφθεί το λάθος που έχει συμβεί στην περίπτωση της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων στην οποία ανήκει το Παναθηναϊκό Στάδιο θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9 για να απαλλαγεί το Καλλιμάρμαρο από τον ΕΝΦΙΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή