ΑΑΔΕ: Ελεγχοι σε 120.000 φορολογουμένους μέσα στο 2024

ΑΑΔΕ: Ελεγχοι σε 120.000 φορολογουμένους μέσα στο 2024

Νέα μονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής για αδήλωτα εισοδήματα, αγορές ακινήτων με μετρητά, υψηλές δαπάνες, Airbnb

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, αδήλωτα εισοδήματα σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, φορολογουμένους που εμφανίζονται με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ αλλά και μεγαλύτερα ποσά με δυσανάλογες δαπάνες, καθώς και όσους αποκτούν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb θέτει στο στόχαστρο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός για το 2024. Ειδικές διασταυρώσεις αναμένεται να φέρουν στην επιφάνεια περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, ενώ στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εισπραχθούν φέτος περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, σχεδιάζεται η νέα μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων η οποία θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και εντοπισμό κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, στόχος των αλλαγών είναι η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης για την καταστολή περιπτώσεων φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης θα ενισχυθεί περαιτέρω και με την υποχρεωτικότητα χρήσης και την αξιοποίηση των δεδομένων από τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), την εφαρμογή appodixi, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την πλατφόρμα καταγγελιών.

Συνολικά φέτος υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε 120.000 ΑΦΜ, ενώ θα αποσταλούν φόροι κατ’ εκτίμηση σε 20.000 φορολογουμένους οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ξέχασαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους ή μέρος αυτών.

Οι διασταυρώσεις του 2024

– Ελεγχος συμμόρφωσης ιδιοκτητών ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ελεγχος να διαπιστωθεί εάν έχουν αριθμό μητρώου ακινήτου στις συναλλαγές που πραγματοποιούν.

– Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φορολογικά έτη 2020-2021.

– Εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών μέσω της ανάπτυξης στατιστικής μεθοδολογίας.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εισπραχθούν στη διάρκεια του 2024 περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

– Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.

– Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.

– Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018.

– Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.

Εκτός από τη μονάδα ειδικών διασταυρώσεων, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Οπως διευκρινίζουν από τη φορολογική διοίκηση, η νέα δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων (εφοριακών και τελωνειακών), επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.

Το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων θα στεγαστεί στο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), στα Σεπόλια, μαζί με την επιτελική υπηρεσία τελωνειακών ελέγχων και τις ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθεί και ο θάλαμος επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση, ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει και άλλες πρωτοβουλίες που αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του έτους, όπως για παράδειγμα το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών – εκροών και η δημιουργία μητρώου ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων και η διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT