Αναπτυξιακό πρότυπο με βάση το φυσικό κεφάλαιο

Αναπτυξιακό πρότυπο με βάση το φυσικό κεφάλαιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική πρόταση για την ανάπτυξη, η οποία βασίζεται στην προστασία και εκμετάλλευση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, παρουσίασε χθες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Η θεώρηση στηρίζεται σε 15 κατευθύνσεις, που καλύπτουν από τη φορολογία και την επενδυτική πολιτική μέχρι τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια και που, σύμφωνα με την εκτίμηση της οργάνωσης, μπορούν να δώσουν προοπτική στην οικονομία. Οπως υποστηρίζει η οργάνωση, οι αξίες της βιοποικιλότητας πρέπει να εκτιμηθούν και να ενσωματωθούν στα συστήματα εθνικής λογιστικής.

Η πρόταση του WWF συζητήθηκε χθες σε ημερίδα, με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου, οικονομολόγων, τοπικών αρχόντων και νομικών. «Ανοίγουμε τον διάλογο για το είδος της ανάπτυξης που τελικά θέλουμε και το αναπτυξιακό πρότυπο. Η αλλαγή της σελίδας χρειάζεται ένα νέο όραμα», ανέφερε ο διευθυντής του WWF Δημήτρης Καραβέλας. Ανάμεσα στις οικονομικού περιεχομένου προτάσεις της οργάνωσης είναι η αύξηση των επενδύσεων σε «πράσινες» θέσεις εργασίας και σε τομείς ποιότητας και χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος, η απεξάρτηση των κλάδων της οικονομίας από τις ενισχύσεις, η διατήρηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η θέσπιση περιβαλλοντικών φόρων που θα χρησιμοποιηθούν σε ανταποδοτικά περιβαλλοντικά έργα και άλλα.

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε ό,τι πήγε λάθος. Ως χώρα έχουμε αποτύχει να κάνουμε σωστή διάγνωση», ανέφερε ο κ. Βασ. Αντωνιάδης, διευθυντής της Boston Consulting Group, που συμμετείχε στην κατάρτιση της πρότασης του WWF. «Το αναπτυξιακό πρότυπο που μας έφερε στην κρίση βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση από τους πολίτες και το Δημόσιο και σε μικρότερο βαθμό στις επενδύσεις. Η μελέτη του WWF, λοιπόν, προτείνει ένα αναπτυξιακό πρότυπο που να στηρίζεται στην παραγωγή με τρόπο βιώσιμο». Οπως ανέφερε, η επίτευξη βιώσιμων πρακτικών είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα θέματα στον επιχειρηματικό κόσμο.

«Ολοι μας οι σχεδιασμοί είναι βασισμένοι στο ΑΕΠ. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος γιατί δεν αντικατοπτρίζει το πλήρες “είναι” της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Ευτύχης Σαρτζετάκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία αποτίμησης του φυσικού κεφαλαίου, πρέπει να περάσουμε σε “Πράσινους Εθνικού Λογαριασμούς”, που θα συμπεριλάβουν και το κοινωνικό και φυσικό κεφάλαιο».

Σημαντική θέση στην πρόταση της οργάνωσης καταλαμβάνει η ασφάλεια δικαίου. «Σήμερα οι πολίτες κινούνται σε ένα καθεστώς αμφιβολιών, που διέπει ακόμα και την καθημερινή ζωή», ανέφερε ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωσταντίνος Μενουδάκος. «Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα με τις αλλεπάλληλες μεταβολές σε πολλούς τομείς της νομοθεσίας, που επιφέρουν δραστικές αλλαγές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανατρέποντας εμπεδωμένα νομικά δεδομένα, ρυθμίσεις που έχουν πλήθος νομοτεχνικών ατελειών. Η νομική υπερρύθμιση καταλήγει σε απορρύθμιση», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή