Στις 23 Οκτωβρίου στα χέρια των τραπεζών τα αποτελέσματα του στρες τεστ της ΕΚΤ

Στις 23 Οκτωβρίου στα χέρια των τραπεζών τα αποτελέσματα του στρες τεστ της ΕΚΤ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών, σε ανώτατο επίπεδο, για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του stress test.

Εν συνεχεία οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο ημερών να καταθέσουν τυχόν αντιρρήσεις, αναφορικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει αυστηρότατους περιορισμούς ώστε να μη διαρρεύσουν τα αποτελέσματα του stress test πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα οι τράπεζες θα ετοιμάσουν τις ανακοινώσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες και πώς θα τις αντιμετωπίσουν και αφού εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα δημοσιοποιηθούν νωρίς το πρωί της Δευτέρας πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Οι τράπεζες θα καταθέσουν άμεσα, σε όποιες περιπτώσεις απαιτηθεί, σχέδια για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων τα οποία θα εξεταστούν από την ΕΚΤ και θα εγκριθούν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αποτελέσματα του stress test θα είναι θετικά για τις εγχώριες τράπεζες και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι σχετικά περιορισμένες και διαχειρίσιμες. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών που μπορεί να ενισχύσει τα κεφάλαια των τραπεζών από 1 έως 3 δισ. ευρώ. Χθες κατατέθηκε η νέα βελτιωμένη νομοθετική ρύθμιση στην οποία έχουν ενσωματωθεί οι απαιτήσεις και οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της τον αναβαλλόμενο φόρο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά πέτυχε να κάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ και η χώρα μας θα έχει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση, για το θέμα του αναβαλλόμενου, με αυτά που θα ισχύσουν για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η κυβέρνηση τροποποίησε το αρχικό νομοσχέδιο, ακολουθώντας πιστά το αντίστοιχο της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει το μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που δεν συμψηφίζεται με κέρδη με αύξηση κεφαλαίου και άσκηση δικαιωμάτων μετατροπής (conversion rights). Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται η προαιρετική ένταξη των τραπεζών στο ειδικό καθεστώς μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση, καθώς και η δυνατότητα απόσυρσης. Και για την ένταξη και για την απόσυρση απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης. Οι εγχώριες τράπεζες για να μπορέσουν να κάνουν χρήση του φορολογικού πλεονεκτήματος, θα προχωρήσουν εντός του έτους, πιθανότατα τον Νοέμβριο, σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις. Οι τράπεζες που υπάγονται στη ρύθμιση σχηματίζουν ειδικό αποθεματικό που ισοδυναμεί με το 110% των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και προορίζεται για κεφαλαιοποίηση. Ταυτόχρονα με τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού εκδίδονται δικαιώματα μετατροπής (conversion rights), που δίνονται δωρεάν στο Δημόσιο.

Στην περίπτωση που οι τράπεζες κλείνουν οικονομική χρήση με ζημίες ή με κέρδη που δεν επαρκούν για τον συμψηφισμό του αναλογούντος αναβαλλόμενου φόρου, θα προχωρούν, υποχρεωτικά, σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλύπτεται από τους κατόχους των μετατρέψιμων δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή