Η UEFA παρακολουθεί πολιτικό ξέσπασμα στα γήπεδα

Η UEFA παρακολουθεί πολιτικό ξέσπασμα στα γήπεδα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η UEFA μοιάζει να υποτίμησε την ιδιαιτερότητα των Βαλκανίων, και τα πλήγματα στην εικόνα και την αξιοπιστία της διοργάνωσής της, του Euro 2016, ήλθαν αλλεπάλληλα τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερη την οριστική διακοπή και όσα επακολούθησαν του αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία, την περασμένη Τρίτη.

Ετσι, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία τώρα τρέχει και δεν φθάνει για να περιορίσει το κακό που ήρθε… εξ ουρανού, καθώς ήταν το τηλεκατευθυνόμενο ελικοφόρο με τη σημαία και τον χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, που προκάλεσε τον… από μηχανής χαμό.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε σύνδεσμος Αλβανών οπαδών, καθώς και η σύρραξη Σέρβων και Αλβανών ποδοσφαιριστών, που ακολούθησε καθιστώντας απαγορευτική τη συνέχιση του αγώνα, αποτελούν αντικείμενα επείγουσας έρευνας της UEFA στο πλαίσιο της δίωξης που ασκήθηκε κατά της Σερβίας και της Αλβανίας.

Οι συνέπειες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας τις επόμενες ημέρες: Συνελήφθη και μετά αφέθηκε ελεύθερος ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού, οι Σέρβοι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών έκαναν σκληρές δηλώσεις, ελληνικά χωριά στη Βόρεια Ηπειρο ανέφεραν απειλές από οπλισμένους Αλβανούς, στο Μαυροβούνιο παιδιά αλβανοφώνων και ορθοδόξων συνεπλάκησαν σε σχολείο με αποτέλεσμα κάποια να καταλήξουν στο νοσοκομείο, αλβανικές επιχειρήσεις στη Σερβία και η αλβανική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο δέχθηκαν επιθέσεις, ενώ ο Σουηδός Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έβγαλε αντισερβικό μένος (λόγω βοσνιακής καταγωγής) λέγοντας προχθές ότι «εάν το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία, τότε η μάνα μου ήταν παρθένα».

Ο ισχυρισμός των Αλβανών ότι στο φύλλο αγώνος ο διαιτητής δεν έχει αναφέρει το περιστατικό με το ελικοφόρο, αλλά μόνο τη σύρραξη που αυτό προκάλεσε, θα περιπλέξει τα πράγματα περαιτέρω εάν αποδειχθεί αληθινός.

Αντί η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία να φροντίσει να μην τεθούν αντιμέτωπες εθνικές ομάδες από χώρες με πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση, όπως πάντα κάνει με τις εθνικές ομάδες της Κύπρου και της Τουρκίας και όπως σωστά έπραξε φέτος κρατώντας μακριά τους Ρώσους από τους Ουκρανούς στις διασυλλογικές διοργανώσεις, τρέχει τώρα να επιβάλει ποινές κατόπιν εορτής. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη. Και αυτά ενώ ήδη έχουν προηγηθεί έκτροπα και στους αγώνες της Ρουμανίας με την Ουγγαρία και της Βουλγαρίας με την Κροατία.

Ακούστηκε μάλλον όψιμη και η απορία του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος διερωτήθηκε τι θα γινόταν εάν το ελικοπτεράκι δεν μετέφερε απλώς μία σημαία αλλά μία βόμβα… Διοικείν εστί προνοείν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT