«Good Game!»: Η επαναστατική εφαρμογή ανίχνευσης στημένων αγώνων

«Good Game!»: Η επαναστατική εφαρμογή ανίχνευσης στημένων αγώνων

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει μέσω των κινήσεων των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο, εάν αγωνίζονται κανονικά ή όχι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο σύστημα ελέγχου της αξιοπιστίας των αθλητικών αναμετρήσεων έχει κάνει την εμφάνισή του, βασιζόμενο στην τεχνολογία, και για πρώτη φορά διεθνώς φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από δικαστήριο σε υπόθεση για ενδεχόμενο στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της βραζιλιάνικης Μποταφόγκο κατήγγειλε δημοσίως την πρωταθλήτρια Παλμέιρας ότι έκλεψε τον τίτλο από την ομάδα του πέρσι στήνοντας αγώνες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να βρεθεί κατηγορούμενος στα δικαστήρια της χώρας για αναπόδεικτες καταγγελίες. Ωστόσο όταν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία βάσει ενός αγνώστου προγράμματος παρακολούθησης των κινήσεων των παικτών στον αγώνα, οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να δικάσουν την υπόθεση λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα.

Περί τίνος πρόκειται λοιπόν; Πρόκειται για το «Good Game!», την εφαρμογή ηλεκτρονικής ανάλυσης της κίνησης των αθλητών για ανίχνευση τυχόν στημένων αγώνων που κερδίζει έδαφος χάρη στο πρωτότυπο λογισμικό του και την αποτελεσματική του λειτουργία. Οπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, που δεν ασχολούνται μόνο με ποδοσφαιρικούς αγώνες, πρόκειται για «μέθοδο που αναπτύχθηκε βασιζόμενη σε 15 έτη πείρας από ανάλυση δεδομένων [αθλητικής] απόδοσης και μπορεί να ανιχνεύσει τη χειραγώγηση αγώνων με πιθανότητα 99%».

«Ο μόνος τρόπος για τους παίκτες να επηρεάσουν τα αποτελέσματα είναι να παίζουν εκουσίως χειρότερα»

Οι ίδιοι εξηγούν ότι έχοντας τροφοδοτήσει τους υπολογιστές τους με τεράστια αρχεία από βίντεο αγώνων, μπορούν να εντοπίσουν μέσω ανάλυσης πότε ένας ποδοσφαιριστής αγωνίζεται κανονικά ή όχι. «Ο μόνος τρόπος για τους παίκτες να επηρεάσουν τα αποτελέσματα είναι να παίζουν εκουσίως χειρότερα. Η προσέγγισή μας, βασισμένη αποκλειστικά στη μηχανική του σώματος, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πότε γίνονται κανονικά ή μη φυσιολογικά λάθη κλπ, ώστε να ανιχνεύσουμε πιθανό στήσιμο αγώνων», αναφέρουν.

Το «Good Game!» παίρνει το όνομά του από την ευχή που ανταλλάσσουν οι αντίπαλοι πριν από έναν αγώνα ή όταν αλληλοσυγχαίρονται μετά τη λήξη.

Μέχρι τώρα ούτε κάποια ομοσπονδία ούτε δικαστήριο είχε χρησιμοποιήσει στοιχεία από την εφαρμογή αυτή, καθώς βασίζονταν μόνο στα στατιστικά των στοιχηματικών εταιρειών. Πλέον όμως η αθλητική δικαιοσύνη της Βραζιλίας δείχνει ενεργό ενδιαφέρον για τα στοιχεία που κατέθεσε στην αστυνομία ο ιδιοκτήτης της Μποταφόγκο Τζον Τέξτορ, βασιζόμενος στις αναλύσεις του «Good Game!», κάτι που μπορεί να είναι σημάδι για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή