Συνδυασμός προθεσμιακού λογαριασμού και επένδυσης

Συνδυασμός προθεσμιακού λογαριασμού και επένδυσης

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικές επιλογές που συνδυάζουν προθεσμιακή κατάθεση και επένδυση ή ασφαλιστικό προϊόν προτείνουν οι τράπεζες ως αντίδοτο στην πτώση των αποδόσεων στους απλούς προθεσμιακούς λογαριασμούς, που έχουν υποχωρήσει κοντά στο 1,70%. Ο συνδυασμός προθεσμιακού λογαριασμού και επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια υπόσχεται υψηλή απόδοση στο σκέλος της κλειστής κατάθεσης, που κυμαίνεται μεταξύ 2,50% και 3,50%, ανάλογα με το ποσό που τοποθετείται σε αμοιβαίο κεφάλαιο και τη διάρκεια του προϊόντος. Οι προτάσεις των τραπεζών περιλαμβάνουν συντηρητικές επιλογές, στις οποίες το σκέλος της προθεσμιακής κατάθεσης είναι υψηλό και φθάνει το 90% των χρημάτων, περιορίζοντας το τμήμα που τοποθετείται σε αμοιβαίο μόλις στο 10%, αλλά και πιο ριψοκίνδυνες, που προτείνουν την τοποθέτηση του 50% των χρημάτων σε επενδυτικό προϊόν. Το σκέλος της επένδυσης μπορεί να είναι αμοιβαίο ομολογιακό, μετοχικό ή μεικτό και επιλέγεται συνήθως από μια ευρεία γκάμα προϊόντων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε συνεργασία με τις εταιρείες asset management.

Από την ακτινογραφία των προϊόντων που προσφέρουν οι τράπεζες προκύπτει ότι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται γι’ αυτού του είδους τα προϊόντα είναι χαμηλό και ξεκινάει από τα 10.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης είναι μικρή και δεν ξεπερνάει τους έξι μήνες. Η σύνθεση του αμοιβαίου κεφαλαίου περιλαμβάνει τοποθετήσεις σε διεθνείς αγορές, με συνδυασμούς όχι μόνο μετοχικών ή ομολογιακών καλαθιών, αλλά και τοποθετήσεις σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, ελαχιστοποιώντας περαιτέρω τον επενδυτικό κίνδυνο. Η συγκυρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα επενδυτικά τμήματα των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί νευρικότητα, δεν συνιστά ανατροπή των θεμελιωδών δεδομένων και αντανακλά κυρίως την κυκλική διόρθωση των αγορών, χωρίς να ανατρέπει τις προβλέψεις.

Μεταξύ των επιλογών που προσφέρουν οι τράπεζες, η «Κ» σταχυολογεί το προϊόν «Alpha Plus», της Alpha Bank, που διατίθεται με δυνατότητα τοποθέτησης από 70% έως 90% σε προθεσμιακή κατάθεση και το υπόλοιπο 30% έως 10% σε αμοιβαίο κεφάλαιο. Ενδεικτικά η επιλογή τοποθέτησης του 90% των χρημάτων –με ελάχιστο ποσό τα 10.000 ευρώ– εξασφαλίζει επιτόκιο 2,75% για έξι μήνες σε προθεσμιακή κατάθεση, ενώ το υπόλοιπο επενδύεται στο αμοιβαίο «Alpha Global Allocation Μεικτό».

Η συνδυαστική πρόταση της Εθνικής Τράπεζας επιτρέπει τη δέσμευση των χρημάτων σε ποσοστό από 75% έως 90% σε προθεσμιακή κατάθεση τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας, με επιτόκιο από 2% έως 2,60%, ανάλογα με το ποσοστό και τη διάρκεια, ενώ το ελάχιστο ποσό εισόδου στο προϊόν ξεκινάει από 20.000 ευρώ. Η τοποθέτηση του 25% ή του 10% των χρημάτων επενδύεται στο αμοιβαίο κεφάλαιο «Δήλος Ελληνική Αναπτυξιακή», που αποτελεί ομολογιακό εσωτερικού.

Αντίστοιχα το προϊόν «Smart Flexi» της Eurobank συντίθεται από εξάμηνη προθεσμιακή κατάθεση σε ποσοστό από 80% ή 90%, αποδίδοντας 2,70% και 2,50% αντίστοιχα, ενώ το επενδυτικό κομμάτι αποτελεί συνδυασμό μετοχικού, ομολογιακού και μετρητών στο επενδυτικό όχημα «FoF Global Low» ή το «Absolute Return».

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα εγγραφής με ελάχιστο ποσό τα 15.000 ευρώ σε προϊόν που αποτελείται από προθεσμιακή κατάθεση σε ποσοστό από 15% έως 50% και το υπόλοιπο σε ομολογιακά, μετοχικά ή μεικτά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού ή εξωτερικού. Η απόδοση της προθεσμιακής κατάθεσης ξεκινάει από 3,10% και φθάνει έως και 4% για τρεις μήνες σε περίπτωση τοποθέτησης του 50% των χρημάτων στο αμοιβαίο κεφάλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή