Μείωση πτωχεύσεων κατά 4% το 2015 προβλέπει η Euler Hermes

Μείωση πτωχεύσεων κατά 4% το 2015 προβλέπει η Euler Hermes

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή υποχώρηση των πτωχεύσεων το 2015 προβλέπει για τη χώρα μας η Euler Hermes, εκτιμώντας ότι ύστερα από μια επταετία τριπλασιασμού τους στις 1.590 το 2014 σε σχέση με το 2007, ο αριθμός των χρεοκοπιών θα μειωθεί κατά 4% το 2015, στις 1.526. Βελτίωση εμφανίζει επίσης η μέση ταχύτητα είσπραξης των απαιτήσεων, που για το 2014 διαμορφώνεται στις 120 ημέρες περίπου από 180 ημέρες το 2012. Παραμένει, ωστόσο, σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η έστω δειλή βελτίωση των οικονομικών δεικτών, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ομίλου της Euler Hermes Λουντοβίκ Σουμπράν, επιβεβαιώνει ότι τα δύσκολα για την Ελλάδα έχουν περάσει και παρά το γεγονός ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή, «ο χρόνος για να αξιοποιήσει η χώρα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι τώρα». Υιοθετώντας την άποψη πως το πρόβλημα στην Ευρωζώνη εστιάζεται κυρίως στην υποτονική ζήτηση, που αποθαρρύνει κάθε επενδυτική προοπτική για τις επιχειρήσεις, ο κ. Σουμπράν υπήρξε επικριτικός σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, η οποία όπως επισήμανε υποχρεώθηκε να κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι προβλέψεις της Euler Hermes προσδιορίζουν τον ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ το 2015 στο 1,5%, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σουμπράν, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ανακάμπτει, ενώ η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές δεν σηματοδοτεί αλλαγή στάσης. Η ασφάλιση πιστώσεων αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά αυτής της προσπάθειας, στον βαθμό που, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Euler Hermes στην Ελλάδα Βασίλη Χριστίδη, ο όμιλος έχει αυξήσει τα όρια παροχής πιστώσεων κατά 30% και έχει ελαστικοποιήσει τους όρους για την ανάληψη ρίσκου στη χώρα. Η χρηματοδότηση της οικονομίας παραμένει ένα από τα κεντρικά προβλήματα και η αύξηση της ρευστότητας από την ΕΚΤ θα βοηθήσει, χωρίς ωστόσο να αρκεί από μόνο του για την επανεκκίνηση της Ευρωζώνης.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από την ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσης κατά 1,3 δισ. ευρώ το 2015, που σύμφωνα με τον κ. Σουμπράν θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσα από την αναθεώρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού από τις αγορές της Δυτικής σε αυτές της Ανατολικής Ευρώπης. Από το 2009 οι εξαγωγές ήταν ο μοναδικός μοχλός συγκράτησης του ΑΕΠ, κυρίως όμως λόγω της μεγάλης μείωσης των εισαγωγών. Η αντιστροφή αυτής της τάσης από το 2013, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από το 2012 τη σκυτάλη πήραν οι εξαγωγές εκτός Ε.Ε., αναδεικνύει ότι η προσπάθεια πρέπει να εστιασθεί στις αγορές με δυναμική και σε προϊόντα που θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των βασικών εξαγωγικών κλάδων. Μεταξύ αυτών ο τουρισμός με την προσέλκυση τουριστών από την Ασία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι εξαγωγές ντίζελ, τα χημικά προϊόντα με αιχμή τα πλαστικά και τα αγροτικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή