Eurobank: Αντλησε 650 εκατ. με επιτόκιο 5%

Eurobank: Αντλησε 650 εκατ. με επιτόκιο 5%

Οι προσφορές για το επταετές ομόλογο ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κουπόνι 5% έκλεισε το ομόλογο της κατηγορίας υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) που εξέδωσε χθες η Eurobank αντλώντας 650 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση που υπήρξε υπερκάλυψε πάνω από δύο φορές το ζητούμενο ποσό –συγκέντρωσε προσφορές άνω του 1,4 δισ. ευρώ– με συνέπεια η τιμολόγηση της έκδοσης να διαμορφωθεί στο 5%, από την αρχική εκτίμηση για 5,25%.

Το ομόλογο είναι 7ετούς διάρκειας με λήξη στις 30 Απριλίου 2031 και δικαίωμα ανάκλησης ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή στην εξαετία, ενώ αναμένεται να αξιολογηθεί με Ba1 και BB. Ως διαχειριστές της έκδοσης ενήργησαν οι Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, Indesa Sanpaolo, Santander και Societe Generale.

Η νέα έκδοση έρχεται να υποκαταστήσει το αντίστοιχο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ που ανακάλεσε η Eurobank τον Μάρτιο, ενισχύοντας παράλληλα περαιτέρω την κεφαλαιακή της σύνθεση στο πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις –γνωστών ως MREL–, που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών. Να σημειωθεί ότι ο SRB ορίζει ότι μετά την 5ετία απομειώνεται κάθε χρόνο σταδιακά η αξία των ομολόγων που υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια και επομένως όσο πλησιάζουν στην ωρίμανσή τους μειώνεται και η συνεισφορά τους στην κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2023, η Eurobank έχει καλύψει το 70% της απόστασης που τη χωρίζει από τον στόχο επίτευξης του δείκτη MREL στο 27,8% με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου του 2026. Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο δείκτης MREL διαμορφώνεται στο 24,9%, υπερκαλύπτοντας τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου του 2024 που έχει προσδιοριστεί στο 23,23%.

Στο πλαίσιο κάλυψης των υποχρεώσεων MREL, είχε προηγηθεί στα τέλη Ιανουαρίου η έκδοση 10ετούς ομολόγου της κατηγορίας χαμηλής εξασφάλισης (Tier II) ύψους 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,375%. Η έκδοση εξυπηρετούσε τη σταδιακή αναπλήρωση του Tier II ομολόγου ύψους 950 εκατ. ευρώ που η τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και είχε καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 6,4%. Ο τίτλος λήγει το 2028 και η τράπεζα έχει το δικαίωμα ανάκλησης του σκέλους που αντιστοιχεί στην ετήσια απομείωσή του για τον υπολογισμό του στα κεφάλαια. Στο πλαίσιο αυτό, είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2022 στην έκδοση αντίστοιχου τίτλου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10% και η επόμενη αντίστοιχη έκδοση για την πλήρη αναπλήρωση του Tier II αναμένεται το 2025.

Η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας διαμορφώνεται στο 17% με βάση τον δείκτη κοινών μετοχών CET1 –έναντι 14,5% που είναι η εποπτική απαίτηση–, ενώ ο δείκτης συνολικής επάρκειας (CAD) ανέρχεται στο 20,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή