Σήμερα η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες την εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες

Σήμερα η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες την εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα πληροφορήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις διοικήσεις των ελληνικών και γενικότερα των ευρωπαϊκών τραπεζών για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που ενδεχομένως προκύπτουν από τις λεγόμενες δοκιμασίες αντοχής. Χθες, η ΕΚΤ έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων Efe, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον 11 τράπεζες, μεταξύ των οποίων τρεις ελληνικές, τρεις ιταλικές και δύο αυστριακές, θ’ αποτύχουν στα τεστ αντοχής που θα δημοσιευθούν επισήμως την ερχόμενη Κυριακή.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο ημερών ώστε να καταθέσουν τυχόν αντιρρήσεις ή παρατηρήσεις, αναφορικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίζει η ΕΚΤ. Τα τελικά αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Κυριακής. Οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν ανακοίνωση τη Δευτέρα το πρωί, πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες, αφότου έχουν λάβει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας. (ΤτΕ). Οσες τράπεζες χρειαστεί να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, θα καταθέσουν αμέσως σχέδια για τον τρόπο με τον οποίο θα το επιτύχουν, σχέδια που θα εξεταστούν από την ΕΚΤ και θα εγκριθούν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια όσες τράπεζες χρειαστεί, θα έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο έξι μηνών ώστε να συγκεντρώσουν τ’ απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να καλύψουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας 8% των βασικών ιδίων κεφαλαίων τους και το 5,5% στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου των τεστ αντοχής. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, είχαν εκτιμήσει ότι στην περίπτωση που εντοπιστούν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, αυτές θα καλυφθούν με ευκολία από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 11,5 δισ. ευρώ ακριβώς για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Συνολικά, το ελληνικό Δημόσιο έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 38,5 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

Χθες, η ΕΚΤ διέψευσε ως «εικασία» ρεπορτάζ του πρακτορείου Efe σύμφωνα με το οποίο τα υπάρχοντα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι στις δοκιμασίες αντοχής θ’ αποτύχουν τρεις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή και πιθανώς μία βελγική και μία πορτογαλική. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρονται στοιχεία για τα επιπλέον κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες η ΕΚΤ, τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμασιών στις οποίες έχει υποβάλει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποσταλεί σε αυτές και συνεπώς κάθε αναφορά σε αυτά αποτελεί εικασία. «T’ αποτελέσματα δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι να ελεγχθούν από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα δημοσιευτούν» ανέφερε χθες η ΕΚΤ. Ο κ. Φιλίπ Μποντερό, υψηλόβαθμος αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Pimco δήλωνε στο Reuters ότι στα τεστ αντοχής θα μπορούσαν ν’ αποτύχουν μέχρι και 18 τράπεζες, ωστόσο εκτίμησε ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους δεν θ’ αποτελέσει πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Μποντερό στις τράπεζες που δεν θα περάσουν τα τεστ θα περιλαμβάνονται πιθανότατα ορισμένες γερμανικές και αυστριακές συνεργατικές τράπεζες και κρατικοποιημένες τράπεζες, όπως και αδύναμες περιφερειακές τράπεζες στη νότιο Ευρώπη. Παράλληλα, ο κ. Μποντερό εκτίμησε ότι η αντίδραση της αγοράς τη Δευτέρα θα είναι μάλλον θετική και ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά ότι το βάρος θα δοθεί στην αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η ΕΚΤ θ’ αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 130 συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης.

Εκτιμάται ότι με τα stress test και τη διαδικασία αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στην οποία έχουν υποβληθεί τους προηγούμενες μήνες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή