Αντιδράσεις ΕΒΙΚΕΝ στο νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο

Αντιδράσεις ΕΒΙΚΕΝ στο νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βόμβα στα θεμέλια της αγοράς φυσικού αερίου και της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας βάζει το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, καταγγέλλουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Με επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που κοινοποιείται και στο γραφείο του πρωθυπουργού, η ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) καταγγέλλει ότι η παράγραφος 2 του άρθρου 12 του νομοσχεδίου ανεβάζει την τιμή χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου από το ένα ευρώ τη μεγαβατώρα στα τέσσερα ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση όχι μόνο τορπιλίζει και ακυρώνει στην πράξη όλο το εγχείρημα του ανοίγματος της αγοράς, αλλά δημιουργεί τεράστια απειλή ακόμα και για τον μικρό αριθμό βιομηχανικών καταναλωτών (λιγότεροι από 10) που ήταν ήδη επιλέγοντες. Ενα τέτοιο κόστος αποτελεί ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για μια υπηρεσία που μεταξύ άλλων παραμένει μονοπωλιακή, σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ.

Η αύξηση είναι οριζόντια σε όλες τις βιομηχανίες, ακόμα και αυτές που είναι ήδη επιλέγοντες πελάτες και θα δουν ξαφνικά μια αύξηση 3 ευρώ/MWh (περίπου 8%) στο κόστος αερίου, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της. Αυτό, υπογραμμίζει, σημαίνει για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας ανατροπή του προϋπολογισμού για το 2015 και νέες μεγάλες ζημιές. Προφανώς αυτή η ξαφνική και αυθαίρετη αύξηση ακυρώνει όποια σκέψη για επένδυση μια και ήδη η τιμή του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία είναι υψηλότερη έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας κατά 30%. Επισημαίνει επίσης ότι η αύξηση αυτή ισοδυναμεί με την έκπτωση που επετεύχθη μόλις προ ενός έτους από την Gazprom με την άμεση προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Η αύξηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ΕΒΙΚΕΝ, είναι το αντάλλαγμα προς τους μετόχους της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ, οι οποίες χάνουν τα γεωγραφικά μονοπώλια που τους έχουν εκχωρηθεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Προτείνει να καταστούν οι ΕΠΑ άμεσα επιλέγοντες πελάτες και η κάλυψη του ανταλλάγματος για την παραχώρηση χρήσης του δικτύου διανομής να ρυθμιστεί με φορολογικά και άλλα μέτρα και όχι να επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή