Παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα

Παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα

Τέταρτη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα, παρά τα ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Μία από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης παραμένει η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος της Ελλάδας και μετά την ενεργειακή κρίση. Τόσο το 2023 όσο και το πρώτο τετράμηνο του 2024 η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος κατατάσσει τη χώρα μας στην 4η ακριβότερη αγορά πανευρωπαϊκά. Το 2023 η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 119,11 ευρώ, όταν οι τιμές στις αγορές της Ε.Ε. διαμορφώθηκαν κατά μέσον όρο στα 98,39 ευρώ. Υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα είχαμε στην Ιταλία (127,24 ευρώ/MWh) τη Μάλτα (126,11 ευρώ/ΜWh) και την Ιρλανδία (121,92 ευρώ/MWh).

Η εικόνα σε σχέση με τη θέση της ελληνικής αγοράς στον ευρωπαϊκό χάρτη δεν φαίνεται να διαφοροποιείται το 2024. Με την τιμή της μεγαβατώρας από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα (3 Μαΐου) στα 73,20 ευρώ η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί την τέταρτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης. Την πρώτη θέση κατέχει σταθερά η Ιταλία με τιμή μεγαβατώρας στα 90,61 ευρώ και ακολουθεί η Ιρλανδία (90,38 ευρώ) και η Πολωνία (80,84 ευρώ). Μεγάλη απόσταση χωρίζει την ελληνική αγορά από τη Γερμανία (65,71 ευρώ/MWh), τη Γαλλία (53,48 ευρώ/MWh) και ακόμη μεγαλύτερη από την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου η υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊκών έχει οδηγήσει τις τιμές λίγο πάνω από τα 36 ευρώ/MWh. Στα φωτοβολταϊκά της Ιβηρικής Χερσονήσου οφείλει τις χαμηλές τιμές και η διασυνδεδεμένη αγορά της Γαλλίας, πέραν βεβαίως της φθηνής εγχώριας πυρηνικής παραγωγής της.

Στην Ελλάδα η υψηλή παραγωγή των ΑΠΕ, η οποία σημείωσε ρεκόρ το 2023 καλύπτοντας το 57% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, δεν είχε το αντίστοιχο αποτύπωμα στις τιμές ρεύματος. Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα (Μεγάλη Παρασκευή) με συμμετοχή των ΑΠΕ στο 61,3% η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα είναι στα 59,16 ευρώ/MWh, όταν σε χώρες με επίσης υψηλή παραγωγή ΑΠΕ όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία οι τιμές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 26 ευρώ/μεγαβατώρα, στη Γαλλία κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα και στις σκανδιναβικές χώρες πολύ κάτω από τα 50 ευρώ/MWh. H υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στην εγχώρια αγορά δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη ερμηνείας για τη διαμόρφωση των υψηλών τιμών, ειδικά σε συνθήκες σημαντικής αποκλιμάκωσης της τιμής του εισαγόμενου καυσίμου.

Ιδιόμορφα χαρακτηριστικά παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες και στην αγορά της λιανικής, με αποτέλεσμα ακόμη και η όποια αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής να μη μεταφέρεται στους καταναλωτές. Ενδεικτική αυτής της εικόνας είναι η πολιτική που ακολούθησε σχεδόν το σύνολο των παρόχων στα τιμολόγια του Απριλίου. Ενώ η χονδρεμπορική ρεύματος υποχώρησε τον Μάρτιο στα 67,5 ευρώ/MWh από τα 73,61 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο, τα πράσινα τιμολόγια του Απριλίου στα οποία βρίσκεται πάνω από το 75% των καταναλωτών, παρέμειναν στα επίπεδα του Μαρτίου με μια μάλιστα οριακή μεσοσταθμική αύξηση στα 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα από τα 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάρτιο. Οι πάροχοι συμφώνησαν(;) να μη μετακυλίσουν στα τιμολόγια την αποκλιμάκωση του χονδρεμπορικού κόστους για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από το κόστος των αυξημένων ρευματοκλοπών.

Τα πράσινα τιμολόγια του Μαΐου δεν εμφανίζουν κάποια σημαντική διαφοροποίηση.

Σε συνέχεια αυτής της τιμολογιακής πολιτικής τον Μάιο, τα πράσινα τιμολόγια των παρόχων δεν εμφανίζουν κάποια σημαντική διαφοροποίηση. Κινούνται σε ένα εύρος της τάξης των 9,5 έως 10,9 λεπτών/KWh. Σε επίπεδο μήνα παρουσιάζουν μια μέση μείωση της τάξης του 5% όταν η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος υποχώρησε κατά 11% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο (60,11 ευρώ/MWh έναντι 67,5 ευρώ/MWh). H μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων διαμορφώνεται για τις καταναλώσεις του Mαΐου στα 10,3 λεπτά/KWh από 10,8 λεπτά/KWh τον Απρίλιο. Η μείωση πάντως σε κάποια τιμολόγια έφτασε κοντά στα επίπεδα του 11% ακόμα και στο 12%.

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες και τις χρεώσεις της ημέρας μειώθηκε για τον Μάιο στα 10,656 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 10,861 λεπτά τον Απρίλιο. Για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών, η χρέωση είναι 11,736 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 11,881 λεπτά τον Απρίλιο. Η ΔΕΗ μείωσε την έκπτωση τον Μάιο στο 10% από 15% τον Απρίλιο, περιορίζοντας έτσι περαιτέρω τη μείωση της λιανικής τιμής.

Η Protergia μείωσε τον Μάιο την τιμή του πράσινου τιμολογίου στα 10,601 λεπτά/κιλοβατώρα από 11,62 λεπτά/κιλοβατώρα τον Απρίλιο με έκπτωση συνέπειας. Χωρίς έκπτωση συνέπειας η τιμή τον Μάιο είναι 17,6 λεπτά/κιλοβατώρα από 18,6 λεπτά/κιλοβατώρα τον Απρίλιο. Η Εlpedison προσφέρει τον Μάιο, το πράσινο τιμολόγιο στα 9,96 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,5 λεπτά για τις υπόλοιπες. Η ΗΡΩΝ στο ειδικό τιμολόγιο για τον Μάιο έχει τιμή 10,11 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο με έκπτωση συνέπειας 12%.

Η NRG για τον Μάιο δίνει το πράσινο τιμολόγιο στα 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας ελαφρώς αυξημένη από τον προηγούμενο μήνα που ήταν 10,7 λεπτά/κιλοβατώρα. Η Φυσικό Αέριο προσφέρει τιμή με έκπτωση συνέπειας για τον Μάιο στα 10,954 λεπτά/κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον Απρίλιο και η Zeniθ στα 10,267 λεπτά/κιλοβατώρα μειωμένη κατά 10% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Η τελική τιμή της Volton για το πράσινο τιμολόγιο τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 10,17 λεπτά/κιλοβατώρα, από 10,54 λεπτά τον Απρίλιο. Στα ίδια επίπεδα με του Απριλίου των 9,9 λεπτών/κιλοβατώρα διαμορφώνεται τον Μάιο το πράσινο τιμολόγιο της Volterra. Το τιμολόγιο της Elin με τιμή στα 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα παραμένει και τον Mάιο το φθηνότερο της αγοράς παρότι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT