Η Eurostat μπλοκάρει τις τιτλοποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Η Eurostat μπλοκάρει τις τιτλοποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Eurostat έχει παγώσει την τιτλοποίηση ακινήτων που σχεδιάζει αυτή τη περίοδο το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η τιτλοποίηση, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποφέρει περί τα 400 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναμένει το «πράσινο φως» από τη Eurostat, προκειμένου αυτή να μη θεωρηθεί δανεισμός από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου και ως συνέπεια να βαρύνει το χρέος της χώρας.

Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο για ένα ακόμη εμπόδιο των κοινοτικών αρχών στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έπειτα από εκείνα που προκλήθηκαν στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέκριναν μετ’ επιτάσεως την τιτλοποίηση ως εργαλείο αναπλήρωσης των εσόδων που υστερούν στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην 4η αξιολόγηση της Κομισιόν για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας (Απρίλιος 2014), «οι Αρχές (σ.σ. της Ελλάδας) έχουν καθορίσει μια νέα διαδικασία εναλλακτική στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ακινήτων, όπως η τιτλοποίηση με στόχο την άντληση επιπρόσθετων εσόδων, πέραν εκείνων που διαφαίνονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων». Και συνεχίζει: «Τέτοιες προσπάθειες θα εστιασθούν στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στους διεθνείς επενδυτές και θα συμπληρώσουν τις απευθείας πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό το εγχείρημα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση επιπλέον πόρων στο μεσοδιάστημα… Οι αρχές θα υποβάλουν την πρώτη έκθεση προόδου μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014 και θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πρώτη συναλλαγή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2014». Αντίστοιχες είναι και οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ στη δική του έκθεση αξιολόγησης που δόθηκε λίγες εβδομάδες μετά.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ έχει ολοκληρωθεί η σύσταση του χαρτοφυλακίου ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 280 «καθαρά», δηλαδή χωρίς νομικές εκκρεμότητες, ακίνητα. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες ακινήτων – ακίνητα που έχουν έσοδα, ακίνητα τα οποία δεν έχουν έσοδα και μπορούν να αποκτήσουν άμεσα και τέλος, ακίνητα τα οποία χρειάζονται ανάπτυξη.

Επίσης, για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει ολοκληρωθεί το premarketing και ο πωλητής ΤΑΙΠΕΔ έχει προσεγγίσει πιθανούς αγοραστές. Τέλος, έχει επιλεγεί η διαδικασία της μετοχοποίησης της εταιρείας ακινήτων, με το ΤΑΙΠΕΔ να διαθέτει στην αρχή ένα σημαντικό, αλλά μειοψηφικό, ποσοστό των μετοχών της εταιρείας, σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει και το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη φορά επιλέγει να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών στην υπό ανάπτυξη επιχείρηση, προσδοκώντας σε μελλοντικές υπεραξίες.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Eurostat, όπως παραδέχονται στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, κατά ανέλπιστο τρόπο, λογίζεται ως «δανεισμός» του Ταμείου και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου. Γι’ αυτό τώρα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την αλλαγή των κανονισμών της Eurostat, προκειμένου να προχωρήσει στο εγχείρημα της τιτλοποίησης. Εκτιμάται δε ως εύλογος χρόνος αλλαγής των κανόνων της Eurostat το διάστημα μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT