Μέτρα ενόψει του Μαραθωνίου

Μέτρα ενόψει του Μαραθωνίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ενεργοποίηση της «Κάρτας Εισερχόμενων Επιβατών» προχωρεί το υπουργείο Υγείας για την έγκαιρη ανίχνευση κρούσματος του αιμορραγικού ιού Εμπολα, που ενδεχομένως να «εισέλθει» στη χώρα μας αεροπορικώς. Η συγκεκριμένη παρέμβαση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της περιόδου άφιξης στην Αθήνα επισκεπτών και δρομέων από όλο τον κόσμο ενόψει του 32ου κλασικού Μαραθωνίου στις 9 Νοεμβρίου 2014. Οι αρμόδιοι πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν θα έρθουν στη χώρα αθλητές και επισκέπτες από Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα, όπου η επιδημία παραμένει ανεξέλεγκτη.

Η εγκύκλιος που επιτρέπει την εφαρμογή του μέτρου εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ τυπώθηκε και η ειδική κάρτα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά προκειμένου να διανεμηθεί στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους θα φροντίσουν να τις δίνουν στους επιβάτες διεθνών πτήσεων εκτός Σένγκεν. Αυτοί θα πρέπει να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, εάν προέρχονται ή έχουν περάσει από χώρες της Δυτικής Αφρικής και κυρίως τις Γουινέα, Σιέρα Λεόνε ή Λιβερία (υπάρχει ερώτηση για το εάν έχουν παρευρεθεί σε κηδεία στις συγκεκριμένες χώρες, με δεδομένο ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από νεκρό) και εάν εμφανίζουν συμπτώματα. Οπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, στόχος είναι από αύριο να συμπληρώνονται οι κάρτες από τους επιβάτες των πτήσεων. Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του ΣΕΓΑΣ προκειμένου να επικαιροποιηθούν μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται κατά τις μεγάλες αθλητικές οργανώσεις.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς η προετοιμασία για τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος του ιού από τις υπηρεσίες υγείας. Οδηγίες για την «επιλογή» των ύποπτων περιστατικών και την «απομόνωσή» τους, έως ότου μεταφερθούν στα νοσοκομεία αναφοράς, έχουν σταλεί σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και ιδιωτικά ιατρεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού.

«Πολύ σημαντικό είναι να περάσει το μήνυμα ότι όσοι έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό, πονόλαιμο, μυαλγίες, έμετο, διάρροια, και έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες 20 ημέρες χώρες στις οποίες είχε εμφανιστεί Εμπολα, αντί να απευθύνονται στο νοσοκομείο, θα πρέπει να επικοινωνούν με το ΚΕΕΛΠΝΟ», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Κέντρου, Τζένη Κρεμαστινού. Προς το παρόν, στην Ελλάδα ηχούν σποραδικά «λανθασμένοι συναγερμοί» για Εμπολα, που συνήθως αφορούν απλές ιώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των Αρχών και είναι ενδεικτικό ότι, την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη δημοσιοποίηση-διασπορά ψευδούς είδησης περί κρούσματος στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή