Αντίστροφη μέτρηση στα φανάρια για ενημέρωση πεζών

Αντίστροφη μέτρηση στα φανάρια για ενημέρωση πεζών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση του «Σταμάτη» και του «Γρηγόρη» θα πάρουν φωτεινοί αριθμοί που θα δείχνουν στους πεζούς σε πόση ώρα θα ανάψει το φανάρι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών. Σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη του Εργαστηρίου Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την οποία ανέθεσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, προκειμένου να αξιολογηθούν τα οφέλη από την τοποθέτηση του συστήματος αντίστροφης μέτρησης στα φανάρια των πεζών. Πρόκειται για σύστημα που συναντά κανείς σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνον, ενώ σε ορισμένες πόλεις επεκτείνεται και στα φανάρια, που απευθύνονται στους οδηγούς. Στο επίκεντρο της μελέτης, που είναι σε εξέλιξη, βρίσκονται αρχικώς τα θέματα οδικής ασφάλειας, ενώ πρόκειται να εξεταστεί και η συμπεριφορά των πεζών απέναντι στο νέο αυτό σύστημα.

Ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση που στα φανάρια των πεζών προστεθεί και το σύστημα αντίστροφης μέτρησης, θα απαιτηθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι την εξοικείωση των πεζών με αυτό. Πρακτικά το σύστημα αποτελείται από μια ηλεκτρονική συσκευή οπτικού σήματος, που συνδέεται με τον φωτεινό σηματοδότη και απεικονίζει με φωτεινούς αριθμούς την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη λήξη κάθε ένδειξης του φαναριού (από κόκκινο σε πράσινο και αντιστρόφως). Το σύστημα αυτό έχει ήδη εγκατασταθεί σε ορισμένα σημεία τα οποία το υπουργείο Υποδομών έχει υποδείξει στους μελετητές, ενώ συνολικά θα αξιολογηθούν δέκα τέτοια σημεία, στα οποία είτε προϋπάρχει το σύστημα είτε θα εγκατασταθεί. Σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης της μελέτης, «θα αξιολογηθούν και άλλα στοιχεία εφαρμογής εξοπλισμού συστημάτων αντίστροφης μέτρησης, όπως χρώμα ενδείξεων (λευκό ή ίδιο χρώμα με την εκάστοτε φωτεινή ένδειξη του σηματοδότη), θέση εγκατάστασής τους στον σηματοδότη (πάνω από το φανάρι ή στο πλάι), προσδιορισμός ένδειξης (κόκκινο ή πράσινο ή και τα δύο)».

Παράλληλα ανατέθηκε η εκπόνηση δεύτερης μελέτης στο Εργαστήριο Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία θα αξιολογήσει τα ενεργειακά οφέλη αντικατάστασης των κλασικών λαμπτήρων στα φανάρια από συστήματα LED. Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθεί το κατά πόσον είναι φιλικότερη στον χρήστη η απεικόνιση των φαναριών με τεχνολογία LED, αλλά και ο βαθμός εξοικονόμησης σε επίπεδο ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή