Σκληρή κριτική προς ΕΕΤΤ από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Σκληρή κριτική προς ΕΕΤΤ από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επινίκια για το αποτέλεσμα της πρόσφατης δημοπρασίας εκχώρησης αδειών και συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας θέλησε να γιορτάσει χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά μάλλον δεν της βγήκε σε καλό. Η δημοπρασία που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 381,1 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2014, αλλά οι τρεις εταιρείες φέρεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με τους χειρισμούς της πολιτείας.

Συγκεκριμένα χθες, με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων εκχώρησης των νέων αδειών, οι δύο επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έβαλαν κατά της ΕΕΤΤ, αλλά και κατά της ελληνικής πολιτείας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους των εταιρειών κινητής, η ελληνική πολιτεία, παρόλο που έχει εισπράξει έως σήμερα πάνω από 1 δισ. ευρώ για άδειες και συχνότητες, ακόμη δεν έχει επιλύσει βασικά θέματα λειτουργίας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπως είναι η αδειοδότηση. «Θεωρούμε τουλάχιστον οξύμωρο να επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα για μη αδειοδοτημένες κεραίες, από τη στιγμή που η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης, με αποτέλεσμα τα δίκτυα να λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτό οι πάροχοι», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γλαύκος Περσιάνης, στηλίτευσε τόσο το γεγονός ότι υπάρχουν σε νομική εκκρεμότητα 4.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, περίπου δηλαδή το 1/3 του συνόλου των κεραιών, όσο και τις ρυθμιστικές επιδόσεις της ΕΕΤΤ. «Δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεται ένα αίτημα (σ.σ. στην ΕΕΤΤ) το 2012 και τέλος του 2014 να μην έχουμε ακόμη απόφαση», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η ρυθμιστική αρχή, ως ο θεματοφύλακας της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού… είναι ανάγκη να παρακολουθεί στενά την αγορά και να παρεμβαίνει άμεσα, αν και όταν υπάρχουν στρεβλώσεις… Η έκδοση απόφασης από τη ρυθμιστική αρχή έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα τελικά».

Στελέχη των εταιρειών κινητής ανέφεραν ακόμη ότι η ΕΕΤΤ επιβάλλει κάθε χρόνο πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για μη αδειοδοτημένες κεραίες, οι οποίες ωστόσο δεν αδειοδοτούνται εξαιτίας της πολιτείας. Επίσης από τον περασμένο Μάρτιο αναμένεται ο νέος νόμος που θα απλοποιήσει τη διαδικασία αναβάθμισης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα, βάσει νόμου, η οποιαδήποτε αναβάθμιση μιας κεραίας, π.χ. αντικατάσταση εξοπλισμού 2ης γενιάς (2G) από εξοπλισμό μετάδοσης για υπηρεσίες τρίτης γενιάς (3G) ή και τέταρτης γενιάς (4G), απαιτεί την εκ νέου αδειοδότηση του σταθμού βάσης. Τέλος, από το 2012 που υπεγράφη η ΚΥΑ για τις τυποποιημένες κατασκευές κεραιών, η πρώτη διοικητική πράξη εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2014.

Τα προβλήματα αυτά, τα οποία είναι γνωστά στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), γνωστοποιήθηκαν πριν από περίπου 10 ημέρες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Οι επικεφαλής των εταιρειών, Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), Γλαύκος Περσιάνης (Vodafone) και Νάσος Ζαρκαλής (Wind), μια εβδομάδα μετά τη λήξη της δημοπρασίας των νέων αδειών και συχνοτήτων, απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό όπου έκαναν λόγο αφενός μεν για «ψήφο» εμπιστοσύνης των τριών μετόχων τους στην ελληνική οικονομία, αφετέρου δε ζήτησαν τη δημιουργία μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής στον χώρο των νέων τεχνολογιών και των επικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή