Πηνελόπη Δέλτα, μια ιστορική διαδρομή

Πηνελόπη Δέλτα, μια ιστορική διαδρομή

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα είναι το έργο «Πηνελόπη Δέλτα» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, που έχει πρεμιέρα αύριο στο Θέατρο της Ημέρας.

Η Πηνελόπη Δέλτα. Μια σημερινή γυναίκα: «Σε όλη μου τη ζωή δεν μπόρεσα να ζήσω. Αλλά το χειρότερο ήταν που δεν μπόρεσα ούτε και να πεθάνω», έγραψε η ίδια στο ημερολόγιό της. Την ιστορία της άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ελλάδας επέλεξε να διηγηθεί επί σκηνής η Ανδρομάχη Μοντζολή, η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης για να αποδείξει «την παράδοξη ταύτιση των σύγχρονων γυναικών με μια γυναίκα που ήθελε να διαλέξει τη ζωή της, να ορίσει τη μοίρα της».

«Η παράσταση επιχειρεί μια ποιητική θέαση προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων», μου λέει η Ανδρομάχη Μοντζολή. «Ο αέρας που φυσά, τα φύλλα που πέφτουν και στροβιλίζονται, ο υπόκωφος ήχος της θάλασσας, το φως των κεριών, όλα πίσω από το πέπλο του ρεαλισμού, μοιάζουν σαν σκόρπιες εικόνες που αφηγούνται τη ζωή της Δέλτα», εξηγεί για την ατμόσφαιρα της παράστασης. Συνοδοιπόροι της Ανδρομάχης Μοντζολή σε μια «διαδρομή, ένα πέρασμα που οδηγεί από την πραγματικότητα της γραφής και του λόγου στη σκηνική πραγματικότητα» είναι οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους: η Τζένη Καλλέργη, ο Ντίνος Καρύδης, ο Θεόφιλος Βανδώρος και η Ράσμη Τσόπελα. «Είναι οι ευαίσθητοι δέκτες και πομποί, που ανασυνθέτουν τα κομμάτια του καθρέφτη που αντικατοπτρίζει το χθες και το σήμερα. Με εμπνέουν, με ενθουσιάζουν, με ωθούν απαλά να ανακαλύψω μαζί τους τα κρυμμένα από τον χρόνο συναισθήματα», επισημαίνει η Ανδρομάχη Μοντζολή.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε ο Ανδρέας Σαραντόπουλος, την πρωτότυπη μουσική ο Γιάννης Κότσιρας, τους φωτισμούς και τα βίντεο ο Κώστας Κιμούλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θέατρο της Ημέρας αφιερώνει τη φετινή εκπαιδευτική του δραστηριότητα στην Πηνελόπη Δέλτα. Παράλληλα με την παράσταση στην κεντρική σκηνή, η παιδική σκηνή του θεάτρου θα παρουσιάζει κάθε Κυριακή το θεατρικό παιχνίδι/παράσταση «Ταξιδεύοντας με την Πηνελόπη Δέλτα» με τη συμμετοχή των παιδιών (η επιμέλεια είναι της Ανδρομάχης Μοντζολή). Η παράσταση για τους ενηλίκους θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο (9 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.). Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, τηλ. 210-69.29.090.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή