Εκτός ΕΜΣΤ η Άννα Καφέτση;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για την απομάκρυνση της Αννας Καφέτση από την θέση της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μια θέση που κατέχει από την ίδρυση του μουσείου, πριν από 14 χρόνια.

Αυτό που έμοιαζε αδιανόητο ακόμα και πριν από λίγες εβδομάδες (καθώς η Καφέτση θεωρείται σάρκα από την σάρκα του Μουσείου), εμφανίζεται σήμερα ως μέρος μιας λύσης – πακέτο για το ΕΜΣΤ που περιλαμβάνει την καρατόμηση και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Νικόλαου Κλαμαρή αλλά και την δυναμική επιστροφή της παραιτηθείσας αντιπροέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος, της κυρίας Σοφίας Στάικου η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα είναι η νέα πρόεδρος. Οσο για τον /την διάδοχο της Άννας Καφέτση, τα δεδομένα είναι ανοικτά αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εντός των ημερών αναμένονται σαρωτικοί ανασχηματισμοί και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο διαχειρίζεται αρχαιολογικούς πόρους τόσο από σταθερές πηγές εσόδων όσο και από παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν εμφανιζόταν καθόλου ευχαριστημένη με τον τρόπο που λειτουργούσε το ΤΑΠΑ.

Αλλά στην κορυφή της δημοσιότητας βρίσκεται η υπόθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες, η αναταραχή στο ΕΜΣΤ έχει πάρει διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης, με την διευθύντρια του Μουσείου να κατηγορεί το Διοικητικό Συμβούλιο για την παρεμβολή διαδοχικών εμποδίων έτσι ώστε να αναβάλλονται διαρκώς τα εγκαίνια του νέου Φιξ και τα μέλη του Δ.Σ. να απαντούν με ανακοινώσεις όπου γίνεται λόγος για προβληματικές διαδικασίες και ελλιπή προετοιμασία από την πλευρά της κ. Αννας Καφέτση.

Ακολούθησε ανοικτή επιστολή στήριξης της νυν διευθύντριας, που υπογράφουν καλλιτέχνες, επιμελητές, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπου η θητεία του νυν γενικού διευθυντή Γρηγόρη Καραντινάκη έχει λήξει χωρίς να έχει ανανεωθεί. Πάντως, η πρόταση που υπέβαλε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ (να αναλάβει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος) δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για την τελική επιλόγή με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή