Οι «Ηγέτες» σε Λευκωσία και Βόλο

Οι «Ηγέτες» σε Λευκωσία και Βόλο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος υποδέχθηκε τους «Ηγέτες». Σε μια εκδήλωση που συγκέντρωσε προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, των γραμμάτων και των τεχνών της Μεγαλονήσου μίλησαν για τη νέα μεγάλη προσφορά της «Καθημερινής» ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Γεωργής, η τέως υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, καθώς και οι διευθυντές της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και της κυπριακής έκδοσης της «Καθημερινής» Ανδρέας Παράσχος.

Μέσα από τους «Ηγέτες» σκιαγραφούνται δέκα κορυφαίες ηγετικές μορφές, που σφράγισαν με την παρουσία και το έργο τους την ιστορία του ελληνισμού. Τα χαρίσματα και τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού ηγέτη σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες και το ερώτημα του εάν υπάρχουν σήμερα ηγέτες οι οποίοι μπορούν να εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν το απόγευμα της Πέμπτης τους ομιλητές της εκδήλωσης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας.

Ο Γιώργος Γεωργής μίλησε για την προσωπικότητα, τη δράση, το έργο και την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Περικλής. Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ανέλυσε τα δέκα χαρακτηριστικά του ηγέτη, βάσει της δικής της εμπειρίας στο υπουργείο Εξωτερικών και στον διπλωματικό κόσμο. Μεταξύ των δέκα, τόνισε πως ένας ηγέτης πρέπει να έχει όραμα, να σέβεται τους νόμους, να εμπνέει εμπιστοσύνη και να επιλέγει σοφά τους συνεργάτες του.

Ο Ανδρέας Παράσχος στον χαιρετισμό του επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικού ηγέτη, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Από την πλευρά του ο Αλέξης Παπαχελάς επεσήμανε τη δυσκολία που υπάρχει στο να καταγραφεί μια αντικειμενική και σοβαρή βιογραφία προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας, αφού άλλες αγιοποιούν τους πολιτικούς άνδρες και άλλες αποτελούν λίβελο. Επίσης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τα έξι χρόνια παρουσίας της «Καθημερινής» στην Κύπρο, η συμπλήρωση των οποίων συμπίπτει με τη νέα σειρά βιβλίων «Ηγέτες».

Μια ημέρα νωρίτερα, η «Καθημερινή» διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκδήλωση αφιερωμένη στον Ρήγα Βελεστινλή, έναν από τους δέκα «ηγέτες» της ομώνυμης σειράς της εφημερίδας.

«Εθνεγέρτης, οραματιστής, διαβαλκανικός, οικουμενικός», οι λέξεις που περιγράφουν τον Ρήγα, κοινοί παρονομαστές σε όλες τις ομιλίες που ακούστηκαν. «Κυκλοφορήσαμε το βιβλίο θεωρία και πράξη για να αναμεταδώσουμε το συναίσθημα που έχει ο μελετητής του Ρήγα όταν ασχολείται με τη δράση και τις ιδέες του» αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής κ. Κιτρομηλίδης. «Γνήσιος εκφραστής της επαναστατικής δράσης και ταυτόχρονα ένας κοσμοπολίτης διαφωτιστής, ένας Ελληνας που αγαπούσε την πατρίδα του και το έθνος», όπως χαρακτηριστικά τον περιέγραψε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, ενώ η δρ ιστορικός Αννίτα Πρασσά αναφέρθηκε στη μετέπειτα επιρροή που είχε ο Ρήγας Βελεστινλής και στο πώς το όνομά του ενέπνευσε οργανώσεις τόσο εντός του ελληνικού χώρου όσο και εκτός συνόρων. Αύριο Κυριακή 2 Νοεμβρίου κυκλοφορεί ο τόμος ο Ρήγας πίσω από τον Βελεστινλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή