Γιάννης Σκαρίμπας: «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια»

Γιάννης Σκαρίμπας: «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να είναι εβδομάδα Γιάννη Σκαρίμπα αυτή που διανύουμε. Πάντως, οι εκδόσεις «Νεφέλη», απ’ όπου κυκλοφορούν τα έργα αυτού του ιδιόρρυθμου συγγραφέα, «ιθαγενή του μοντερνισμού», όπως τον αποκαλούν κάποιοι μελετητές, φρόντισαν να είναι παντού αυτές τις μέρες.

Στην Πάτρα

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας του. Εκεί, το Τμήμα Φιλολογίας διοργάνωσε ένα διήμερο, στη διάρκεια του οποίου οι ομιλητές θα ανιχνεύσουν πώς περπάτησε ο μπαρμπαΓιάννης στη μοντερνιστική γραφή. Σήμερα θα παρουσιαστεί και η παράσταση «Θείο τραγί» που βασίζεται σε κείμενο του Σκαρίμπα, από τους Τάσο Δαρδαγάνη και Μαρία Φλωράτου.

Αφού ολοκληρωθεί το αφιέρωμα στην Πάτρα θα ανηφορίσει στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο θέατρο «Βυρσοδεψείο» (Ορφέως 174, Βοτανικός), όπου από τις 7 ώς τις 9 Νοεμβρίου, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή δηλαδή, θα φιλοξενηθεί το αφιέρωμα που έχει τίτλο «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια».

Οι εκδηλώσεις στο «Βυρσοδεψείο» περιλαμβάνουν την παράσταση «Θείο τραγί» που παρουσιάστηκε στην Πάτρα (ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. τις ημέρες του αφιερώματος). Τις ίδιες μέρες, στις 7 μ.μ., θα προηγηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Γκουζιώτη «Το σόλο του Γιάννη Σκαρίμπα». Στον χώρο του «Βυρσοδεψείου» λειτουργεί το ίδιο διάσημα έκθεση με αυθεντικές φιγούρες Καραγκιόζη που έφτιαξε ο Γ. Σκαρίμπας, έκθεση βιβλίων του από τον κατάλογο των εκδόσεων «Νεφέλη» και μπαζάρ.

Η αφορμή για όλα τούτα είναι η συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα από τη Χαλκίδα, που τάραξε τα νερά της σύγχρονης πεζογραφίας και άφησε έντονα τα ίχνη του. Γραφή και ύφος που ο Γιώργος Σεφέρης είχε ονομάσει «η τζαζ του Ευρίπου». Ο Γιάννης Σκαρίμπας πέθανε το 1984 και παραμένει ένας σπουδαίος εκκεντρικός της πεζογραφίας.

Μία ακόμη εκδοχή του έργου του Γιάννη Σκαρίμπα «Το θείο τραγί» θα παρουσιαστεί ξανά, την ερχόμενη εβδομάδα στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη και θα έχουμε την ευκαιρία να την ξαναδούμε και αυτόν τον χειμώνα και να χαρούμε τον λόγο του Γ. Σκαρίμπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT