Σε διανομή μερίσματος και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προχωρεί ο ΟΤΕ

Σε διανομή μερίσματος και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προχωρεί ο ΟΤΕ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρισμα στους μετόχους του ΟΤΕ υποσχέθηκε χθες η διοίκηση του οργανισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Μιχ. Τσαμάζ, το μέρισμα θ’ αφορά τα αποτελέσματα χρήσης του 2014 και θα δοθεί τον Ιούνιο του 2015. Το ύψος και ο χρόνος διανομής του μερίσματος θ’ αποφασιστούν εν ευθέτω χρόνω. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ δεν έχει διανείμει μέρισμα από το 2009 για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2008.

Επίσης μιλώντας προς τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου 2014 του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ προσδιόρισε την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), ως τη βάση για τη διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστές του οργανισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ πρόσθεσε ότι η τριετής ΕΣΣΕ που έληξε στις 3 Νοεμβρίου, διατήρησε την εργασιακή ειρήνη στη μητρική εταιρεία και ότι ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές. Πρόθεση του κ. Τσαμάζ είναι να προχωρήσει σε μια νέα διετή ή τριετή ΕΣΣΕ η οποία ωστόσο δεν θα δημιουργεί νέα κόστη στη μητρική του ομίλου. «Αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία θα πρέπει να περικόψουμε κόστη από άλλες πηγές» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι τυχόν αποτυχία στη διαπραγμάτευση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση όλων των κεκτημένων που υπάρχουν από προγενέστερες ΕΣΣΕ (επιδόματα, ειδικές άδειες, αμοιβή υπερωριών κ.λπ.) στη μητρική του ομίλου.

Ακόμη η διοίκηση του ΟΤΕ έδωσε χθες και εξηγήσεις στους αναλυτές για το τίμημα που πρόσφερε πρόσφατα στην απόκτηση των δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2015-2018. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Λειτουργιών του ομίλου κ. Ζαχαρία Πιπερίδη, το τίμημα ήταν ελάχιστα υψηλότερο από εκείνο που καταβάλλεται στην παρούσα περίοδο. Ο ίδιος προσδιόρισε μεταξύ 31 και 32 εκατ. ευρώ ετησίως τα σχετικά δικαιώματα που καταβάλλονται από τρεις παρόχους, τη Forthnet (Nova), τη ΝΕΡΙΤ (πρώην ΕΡΤ) και τον Αντέννα.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ, τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν στο 9μηνο κατά 9,5% στα 2,90 δισ. ευρώ. Επίσης τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά περίπου 60% στα 194 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1,04 δισ. ευρώ υποχωρώντας κατά 7,5%. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ανθεκτικά, αν συνυπολογιστούν οι διακοπτόμενες δραστηριότητες του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο ΟΤΕ προχώρησε στην πώληση των δραστηριοτήτων της Globul στη Βουλγαρία και της HellasSat στην Κύπρο.

Εξαιρουμένου λοιπόν των έκτακτων εσόδων/δαπανών, ο όμιλος παρουσίασε στο 9μηνο κάμψη εσόδων 3,5% και αύξηση κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατά 18%. Η ανθεκτικότητα των εσόδων αποδίδεται κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία, όπου ο όμιλος, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να χάνει συνδέσεις τηλεφωνίας, αναπληρώνει την απώλεια εσόδων από νέες ευρυζωνικές συνδέσεις και συνδέσεις δορυφορικής τηλεόρασης. Στην Ελλάδα ο ΟΤΕ ανακοίνωσε 1,34 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις (+25.000 στο γ΄ τρίμηνο) και περίπου 320 χιλ. συνδέσεις δορυφορικής τηλεόρασης (+21.000 στο γ΄ τρίμηνο). Επίσης ο αριθμός των συνδέσεων τηλεφωνίας που χάνει ο ΟΤΕ ανά τρίμηνο έχει μειωθεί δραστικά (-6.000 στο γ΄ τρίμηνο).

Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία, παρόλο που ο ρυθμός κάμψης της αγοράς μετριάστηκε, παρέμεινε πιο έντονος σε σχέση με τη σταθερή λόγω των μειώσεων των τελών τερματισμού (Ρουμανία), αλλά και του υψηλού ανταγωνισμού (Ελλάδα). Τα στελέχη του ΟΤΕ, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, πρόβλεψαν χθες κάμψη εσόδων κατά 7% το 2014, από -18% το 2013. Επίσης προέβλεψαν σταθεροποίηση της αγοράς το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT