Πρώτα η λύση, μετά συζήτηση για το αέριο

Πρώτα η λύση, μετά συζήτηση για το αέριο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το αρραγές μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου, έναντι των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν προκαλέσει την πρόσφατη ένταση, υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Λευκωσία. Παράλληλα, διεμήνυσαν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε επίσης προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι η Αθήνα κινείται με σύνεση και νηφαλιότητα και εργάζεται για αποκλιμάκωση της έντασης και επέρριψε στην Αγκυρα τις ευθύνες για την ένταση και το αδιέξοδο που παρατηρείται στις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Στις εκτενείς διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έγινε σε βάθος ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, συμφωνήθηκε ο πλήρης συντονισμός κινήσεων ώστε τα επόμενα βήματα να αποβούν αποτελεσματικά και αναζητήθηκε η φόρμουλα που θα μπορούσε να οδηγήσει την Αγκυρα να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επιτρέποντας στον κ. Αναστασιάδη να επιστρέψει στις διακοινοτικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος υιοθέτησαν τη θέση ότι ανήκουν στο κυπριακό κράτος και, μετά τη λύση, θα επωφεληθεί το σύνολο των πολιτών, αλλά και πως τα θέματα της ενέργειας αποτελούν «κίνητρο» διαλόγου και λύσης του προβλήματος. Τόνισαν ότι τα οφέλη θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους πολίτες της Μεγαλονήσου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο πλαίσιο της λύσης.

Ο Ευ. Βενιζέλος

Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, που συνεισέφερε με τις νομικές του γνώσεις στην επεξεργασία των διαφορετικών μεθόδων που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο προς την εκτόνωση και οι οποίες ίσως να περιλαμβάνουν προθέσεις και διερευνητικές κινήσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις για το τελικό πλαίσιο.

Ενόψει της σημερινής τριμερούς συνόδου κορυφής με τους προέδρους Αναστασιάδη και Σίσι της Αιγύπτου, και ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο στο θέμα των ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ωστόσο είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Σημείωσε ότι «η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας, με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία. Οι τρεις χώρες συμμερίζονται κοινές ανησυχίες. Είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε. Να δημιουργήσουμε στρατηγικό κρίκο συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός, που επιδιώκει να υπάρξει στη κοινή διακήρυξη του Καΐρου καταγραφή των δεδομένων και των προθέσεων σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Σε δηλώσεις του σε κυπριακά ΜΜΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία των τουρκικών προκλήσεων, αλλά ήταν προσεκτικός τονίζοντας ότι «αυτή την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη» και συνέστησε προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς. «Στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι πάνω από την Κύπρο δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική». Αφού περιέγραψε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ως «πρόκληση», σημείωσε: «Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του ’74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT