Νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ

Νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά ένα μήνα θα αργήσουν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) σε ό,τι αφορά τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. H προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης θα αναβληθεί, καθώς δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το βασικό θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, του φιλικού διακανονισμού, σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει εγκρίνει τη συμφωνία των ΟΛΠ-Cosco που είναι γνωστή ως «φιλικός διακανονισμός». Ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει δύο όρους, εκ των οποίων ο πιο σημαντικός αφορά την επιβολή μισθώματος επί των δραστηριοτήτων της Cosco στον δυτικό προβλήτα που θα αναπτύξει στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού. Η Cosco αντιδρά στην επιβολή ενός τέτοιου μισθώματος ενόψει της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει ύψους 230 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του ΟΛΠ υποβαθμίζει το θέμα, καθώς λόγω αυξημένης κίνησης στο λιμάνι τα έσοδά της είναι ήδη αυξημένα από τα ελάχιστα όρια που επιβάλλει η αρχική σύμβαση του 2008.

Οπως και να έχει η κατάσταση, πρέπει να έχει διευθετηθεί πριν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποβάλουν τις τελικές τους προσφορές στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του λιμανιού. Το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται κατά τουλάχιστον ένα μήνα και πλέον η υποβολή προσφορών δεν αναμένεται πριν από το α΄ τρίμηνο του 2015, αντί του τέλους 2014 που προγραμματιζόταν αρχικά. Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση ανέφεραν ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία πώλησης του 67% του ΟΛΠ δεν αφορούν μόνο την έγκριση του φιλικού διακανονισμού, αλλά και άλλες εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει ακόμη, π.χ. αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα στον ΟΛΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή