Οι τράπεζες έτοιμες για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων

Οι τράπεζες έτοιμες για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, η κατάσταση των τραπεζών μετά τα stress tests και η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει όλη την απαραίτητη προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να εφαρμόσουν άμεσα τον νέο νόμο. Ο κ. Σάλλας ανέφερε ότι συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των τραπεζών και τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία: «ήταν μια πολύ επιτυχής εξέλιξη και μετά από αυτήν ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας». Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι με δεδομένο πως το 2015 προβλέπεται χρονιά ανάπτυξης, με τη μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2% με 3%, «οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο». Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Σάλλας τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: «οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, καθώς επίσης οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, κ. Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, με τους επικεφαλής των τραπεζών να υπογραμμίζουν ότι οι λύσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να σέβονται τους συνεπείς δανειολήπτες και να μην ενθαρρύνουν τους κακοπληρωτές. Οι τράπεζες υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα, αλλά με τρόπο που δεν θα επιφέρει επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει αρκετές προσαρμογές στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ανεδαφικές ελπίδες για τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, θέμα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες. Την Πέμπτη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ, θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις που δεν θα αλλάζουν την ουσία, αλλά θα ξεκαθαρίζουν κάποια σημεία του νόμου. Μεταξύ αυτών σημειώνεται ότι οι διαγραφές ανά δανειολήπτη δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ.

Εκτενής αναφορά έγινε και για τα αποτελέσματα του stress test. Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ οι εγχώριες τράπεζες δεν χρειάζονται –με τη δυναμική προσέγγιση– πρόσθετα κεφάλαια και κατά συνέπεια το κεφαλαιακό απόθεμα των 11,3 δισ. ευρώ που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μπορεί να αξιοποιηθεί για άλλους τρόπους. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις τράπεζες να κινηθούν πιο ενεργητικά για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και αυτοί δεσμεύθηκαν ότι το 2015 η πιστωτική επέκταση θα είναι θετική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή