Πορεία για την επέτειο με μικρές εντάσεις

Πορεία για την επέτειο με μικρές εντάσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια της πορείας για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 20.000 διαδηλωτές.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 7 μ.μ και ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών βρισκόταν στην οδό Βασ. Σοφίας, άνδρες των ΜΑΤ πήραν εντολή να διασπάσουν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με συνέπεια ένα μέρος των διαδηλωτών να υποχωρήσει προς το ξενοδοχείο «Χίλτον», ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Μετά περίπου 10΄ με 15΄ τα μπλοκ των αναρχικών – αντιεξουσιαστών ανασυγκροτήθηκαν και συνέχισαν την πορεία προς τη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, όπου και διαλύθηκαν.

Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου περίπου 100 – 150 νεαροί κατευθύνθηκαν (μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας) στην πλατεία Εξαρχείων έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσαν πέτρες σε αστυνομικούς. Δόθηκε άμεσα εντολή για επέμβαση στις διμοιρίες των ΜΑΤ και στους δικυκλιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν ακροβολισμένοι στα γύρω στενά. Προχώρησαν σε πάνω από 20 προσαγωγές νεαρών και τα μικροεπεισόδια σταμάτησαν πριν γενικευτούν. Εκεί, φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά ένας δημοσιογράφος περιστατικό για το οποίο διετάχθη διοικητική έρευνα από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, ο συνολικός αριθμός των προσαχθέντων ξεπέρασε τους 70.

Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξεκίνησε γύρω στις 5 μ.μ. με τη συμμετοχή περίπου 20.000 – 25.000 διαδηλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στην οδό Βασ. Σοφίας στο ύψος της Ρηγίλλης, η «ουρά» της βρισκόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια στιγμή τα μέλη του ΚΚΕ καταλάμβαναν την οδό Πανεπιστημίου, από το Σύνταγμα έως την οδό Πεσματζόγλου.

Νωρίτερα, εκατοντάδες πολίτες τίμησαν τη φετινή 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973. Από το Σάββατο το πρωί, όταν ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός, έως χθες πολλοί ήταν εκείνοι που προσήλθαν στον χώρο και άφησαν λουλούδια στον ιστορικό χώρο του Ιδρύματος στην οδό Πατησίων. Μάλιστα εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση σχολείων αλλά και μαθητών μεμονωμένα με τις οικογένειές τους.

Η πόρτα του Πολυτεχνείου ήταν καλυμμένη με κόκκινα γαρίφαλα και πάνω της είχαν αναρτηθεί ζωγραφιές παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Πάντως, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης. Ενδεικτικά, ομάδα φοιτητών εμπόδισε στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να καταθέσει στεφάνι στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Ο πρύτανης αποχώρησε, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν μία ηρωική στιγμή του ελληνικού λαού, των επαναστατημένων φοιτητών, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Τα γεγονότα, το νόημα και τα μηνύματα του αγώνα εκείνου θυμόμαστε τώρα, που γιορτάζουμε την επέτειό του. Και με τον εορτασμό τα καθιστούμε επίκαιρα για να μην ξεχαστούν ποτέ».

Καταλήψεις

Από την άλλη, υπάρχουν μεμονωμένες καταλήψεις σε ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά, υπό κατάληψη τελούν έως και αύριο οι σχολές του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο. Οι φοιτητές, που θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση αύριο για την πορεία της κινητοποίησης τους, διαμαρτύρονται για τη μείωση της χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή