Το άδοξο τέλος ενός αθηναϊκού αξιοθέατου

Το άδοξο τέλος ενός αθηναϊκού αξιοθέατου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την περασμένη Κυριακή, ένα αξιοθέατο της Αθήνας δεν υπάρχει πλέον. Πολυφωτογραφημένη, και από μόνη της ένα μνημείο της φύσης, η γιγαντιαία μπουκαμβίλια που σκέπαζε ώς επάνω το ξενοδοχείο Metropolis επί της οδού Μητροπόλεως 46 ξεριζώθηκε και αποτελεί πλέον παρελθόν. Η εξαφάνισή της προκάλεσε σοκ σε εκατοντάδες Αθηναίους και τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύσθηκαν από σχόλια διαμαρτυρίας. Ομολογουμένως ήταν ένα τουριστικό αξιοθέατο που είχε μοναδικότητα και μια όψη που οι Αθηναίοι είχαν αγαπήσει.

Οι αιτίες της κοπής

«Αναγκαστήκαμε να κόψουμε την μπουκαμβίλια», εξήγησε στην «Κ» ο κ. Θωμάς Τσιακτάνης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Metropolis. «Mας το επέβαλε ο μηχανικός μας καθώς υπήρχε κίνδυνος όχι μόνο να αποκολληθεί όλο το φυτό και να προκληθεί ατύχημα αλλά και γιατί το κτίριο, όπως και το διπλανό που ο Δήμος Αθηναίων προορίζει για Μουσείο Μαρία Κάλλας, ήταν πιθανόν να εμφανίσει προβλήματα στατικότητας». Την μπουκαμβίλια φύτεψε ο πατέρας του κ. Θωμά Τσιακτάνη το 1998. «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτήν την εντυπωσιακή ανάπτυξη για την οποία γρήγορα γίναμε ιδιαίτερα περήφανοι. Οι πιο στεναχωρημένοι είμαστε εμείς οι ίδιοι που αναγκαστήκαμε σε αυτήν τη λύση. Πάντως θα φυτέψουμε μια καινούργια μπουκαμβίλια με πιο σωστό τρόπο». Οπως εξηγεί ο κ. Θ. Τσιακτάνης, στη διάρκεια αυτών των ετών, οι ιδιοκτήτες στερέωναν και φρόντιζαν την μπουκαμβίλια, που έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερο ύψος. Η ομορφιά της είχε γίνει γνωστή και πολλοί έρχονταν μόνο και μόνο για να τη φωτογραφίσουν. «Ωστόσο, στις πρόσφατες νεροποντές εντάθηκαν τα προβλήματα. Υπήρχαν ήδη ζημιές στα τοιχία και κίνδυνος πλημμύρας».

Η μπουκαμβίλια της οδού Μητροπόλεως, που ήταν το «σήμα κατατεθέν» του ξενοδοχείου αλλά και του δρόμου σε εκείνο το σημείο απέναντι από τη Μητρόπολη, περνάει στην ιστορία της Αθήνας. Τα χιλιάδες φωτογραφικά τεκμήρια που απαθανάτισαν τη 16χρονη ζωή της, που ξεκίνησε από ύψος 1,5 μέτρου, αποδεικνύουν τη μοναδικότητά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή