Στη φυλακή για ντόπινγκ στη Γερμανία

Στη φυλακή για ντόπινγκ στη Γερμανία

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ένα νομοσχέδιο κατά του ντοπαρίσματος στον επαγγελματικό αθλητισμό, που προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης για τους παραβάτες και θεωρείται πρόκριμα για μια μελλοντική υποψηφιότητα για διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μολονότι συναντά την αντίδραση του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοια για κάθειρξη κορυφαίων αθλητών, προπονητών, παραγόντων και γιατρών που συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν ή να διακινούν απαγορευμένες ουσίες. Οι ντοπαρισμένοι αθλητές θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία έτη, ενώ οι γιατροί και όσοι παρέχουν τα αναβολικά θα κινδυνεύουν μέχρι και με δεκαετή κάθειρξη.

Το νομοσχέδιο δεν αφορά τους ερασιτέχνες αθλητές, ενώ η τιμωρία των αθλητών δεν θα εξαντλείται στις ποινικές συνέπειες από τις γερμανικές αρχές, καθώς θα είναι υπόλογοι και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες τους.

«Ο νόμος αποτελεί σημείο αναφοράς στη μάχη κατά του ντοπαρίσματος», δήλωσε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, αποκαλώντας το «σαφή δήλωση προθέσεων προς τους ντοπαρισμένους και υπέρ του καθαρού αθλητισμού».

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μεζιέρ, πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια της Γερμανίας να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, είτε με το Βερολίνο είτε με το Αμβούργο, λέγοντας ότι ο καθαρός αθλητισμός ενισχύει την εσωτερική αποδοχή μελλοντικής διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που αποτελεί «πλεονέκτημα για τη διεκδίκηση διεθνούς διοργάνωσης».

Και οι αλλοδαποί

Ο νόμος αφορά τους 7.000 αθλητές που είναι καταχωρισμένοι προς πιθανό έλεγχο στο μητρώο του γερμανικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (ΝΑDΑ), καθώς και τους αλλοδαπούς αθλητές που αγωνίζονται επαγγελματικά στη Γερμανία, όπως π.χ. οι Ελληνες ποδοσφαιριστές Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ακόμη και ένας αθλητής στίβου από ξένη χώρα που θα αγωνιστεί σε μίτινγκ επί γερμανικού εδάφους θα υπόκειται στον νέο αυτό νόμο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει νόμος την άνοιξη κατόπιν εγκρίσεως του γερμανικού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας τη Γερμανία στην ομάδα των κρατών που διαθέτουν αυστηρή νομοθεσία κατά του ντόπινγκ. Μέχρι τώρα, ο νόμος περί φαρμάκων στη Γερμανία δεν προέβλεπε ποινικές ευθύνες για τους αθλητές. Ομως η Γερμανία έχει συγκλονιστεί προσφάτως από σοβαρές υποθέσεις ντόπινγκ, όπως αυτή του ποδηλάτη Γιαν Ούλριχ, αλλά και της δημοφιλούς διαθλήτριας Εβι Σάχενμπαχερ-Στέλε, που συνελήφθη ντοπαρισμένη κατά τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

Ο πρόεδρος του NADA, Αντρέα Γκότζμαν, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ξεκάθαρο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», και ο πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Ολυμπιακών Αθλημάτων, Αλφόνς Χέρμαν, συμφώνησε ότι η γερμανική κυβέρνηση κινείται σωστά, σύμφωνα με τη νομοθετική της παρέμβαση. Πάντως, ο εκπρόσωπος των αθλητών στη συνομοσπονδία, Κρίστιαν Σράιμπερ, επισήμανε πως ο νόμος θα έπρεπε να αφορά και τους ερασιτέχνες αθλητές.

Από τη μεριά του, ο Εντβαρντ Βάγκνερ, υπεύθυνος για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υποδέχθηκε κατ’ αρχήν με ικανοποίηση το νομοσχέδιο, αλλά δήλωσε στην κρατική γερμανική τηλεόραση ότι μπορεί να παραβιάσει τα συνταγματικά δικαιώματα των αθλητών διότι δεν είναι σωστά ισορροπημένο: «Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα στη μάχη κατά του ντοπαρίσματος. Ωστόσο, τα δικαιώματα των αθλητών θα πρέπει κι εκείνα να προστατευθούν», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει ως προς τι κινδυνεύουν τα δικαιώματά τους.

Η νέα νομοθεσία στη Γερμανία θεωρείται μια απάντηση στο όλο και διογκούμενο κίνημα υπέρ αυστηρότερων ποινών κατά των παραβατών των κανονισμών περί ντόπινγκ, στο οποίο μάλιστα πρωτοστατούν σημερινοί αλλά και παλαιότεροι αθλητές. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα αντιτίθενται στην τάση μείωσης των ποινών για τους αθλητές που συνεργάζονται με τις Αρχές.

Αντιδρά ο WADA

Την αντίθεσή του στον αυστηρό νόμο που θέλει να επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση με τη φυλάκιση των ντοπαρισμένων αθλητών μέχρι και για τρία χρόνια εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) Κρεγκ Ρίντι, λέγοντας ότι αντιτίθεται στη θεώρηση των αθλητών ως εγκληματιών.

Μολονότι ο WADA τάσσεται υπέρ του κακουργηματικού χαρακτήρα των εγκλημάτων διακίνησης αναβολικών από εμπόρους, προπονητές και άλλα μέλη στο περιβάλλον των αθλητών που συλλαμβάνονται ντοπαρισμένοι, με τις αντίστοιχες ποινές, ο σερ Κρεγκ δηλώνει ότι οι υπάρχουσες δομές που έχουν αναπτυχθεί ύστερα από σειρά ετών θα πρέπει να είναι εκείνες που θα ελέγχουν και θα τιμωρούν αναλόγως τους αθλητές που παραβιάζουν τους σχετικούς κανονισμούς, δηλώνοντας «εντελώς αντίθετος στο να μεταχειρίζεται κανείς τους αθλητές ως εγκληματίες».

Φρόντισε πάντως να εξαιρέσει από το σχόλιό του την Ιταλία, όπου το ντοπάρισμα στον αθλητισμό αποτελεί έγκλημα ήδη από πριν από τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τορίνο το 2006, λέγοντας ότι αποτελεί υπόδειγμα σωστού χειρισμού: «Ενώ ο νόμος εκεί έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο στη μάχη κατά των απαγορευμένων ουσιών, κανένας Ιταλός αθλητής δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να τεθεί υπό εισαγγελική έρευνα για τέτοια εγκληματική δραστηριότητα, κι έτσι θα πρέπει να είναι τα πράγματα», είπε ο Βρετανός παράγοντας.

Ο σερ Κρεγκ επισήμανε επίσης την ανάγκη για την ύπαρξη νομοθεσίας που θα επιτρέπει τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των οργανισμών και τη χρήση εξουσιών ερεύνης από τα σώματα επιβολής του νόμου.

Από 1ης Ιανουαρίου του 2015 τίθεται σε ισχύ ο νέος κώδικας του WADA, που προβλέπει την επέκταση του αποκλεισμού κάθε αθλητή που συλλαμβάνεται για πρώτη φορά ντοπαρισμένος από τα δύο στα τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT