Τα funds αμφισβητούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα funds αμφισβητούν τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ελλάδα να επανακάμψει ως «άγνωστος Χ», ως η απρόβλεπτη συνισταμένη της εύθραυστης διεθνούς οικονομικής πραγματικότητας; Τα μεγάλα διεθνή funds φαίνεται ότι απαντούν θετικά στο ανωτέρω ερώτημα, μετά τον κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν εκπρόσωποί τους στο Λονδίνο με τους κ. Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό. «Να περιμένετε πολύ υψηλότερη μεταβλητότητα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμα κι αν τελικά βρεθεί κοινός τόπος, αν χρειαστεί σχεδόν ολόκληρο το 2015 για να συμβεί αυτό, τα ρίσκα θα παραμείνουν», ήταν το συμπέρασμα της Bank of America, στην έκθεση που ακολούθησε των συναντήσεων. Σ’ αυτήν επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει plan B για το ενδεχόμενο να μη γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετακύλιση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ή, τουλάχιστον, είναι απρόθυμος να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές. Διατυπώνεται, δε, η απορία γιατί η Ευρώπη και η ΕΚΤ να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος.

Της έκθεσης της Bank of America είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, με την υπογραφή του κ. Joerg Sponer της Capital, το οποίο προκάλεσε οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Το επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι παρόντες στις ενημερώσεις εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση ότι πρέπει να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα διότι, κατά τον συντάκτη του μηνύματος, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από εκείνο των κομμουνιστών. Η Κουμουνδούρου αντέδρασε δημοσιοποιώντας τη λίστα των συμμετεχόντων στις συναντήσεις, για να δείξει ότι ο κ. Sponer δεν ήταν ανάμεσά τους. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε (Ρ/Σ ALPHA) ότι «η υπόθεση μυρίζει σαν συνεννόηση κάποιων συγκεκριμένων κέντρων με την κυβέρνηση για τη δημιουργία κάποιων εντυπώσεων». Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του ανέφερε σε δήλωσή του ότι το επίμαχο email «δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα».

Στην παρουσίασή του προς τα ξένα funds στο Λονδίνο ο κ. Σταθάκης, αφού διατύπωσε τη θέση ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει αποτύχει, ανέπτυξε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για:

• Την αναδιάρθρωση του χρέους, όπου μίλησε για αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, μορατόριουμ αποπληρωμής χρέους, αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα», ρήτρα ανάπτυξης, έκδοση ευρωομολόγου ή και αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων, μερική εξαίρεση των κεφαλαίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το χρέος.

• Την αναπτυξιακή ατζέντα με φορολογικές μεταρρυθμίσεις (δίκαιο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, κίνητρα για επενδύσεις), αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εξαίρεση δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

• Τον δημοσιονομικό σχεδιασμό με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό -και όχι πρωτογενή πλεονάσματα- σταθεροποίηση των δαπανών στο 44% του ΑΕΠ, δικαιότερη κατανομή δαπανών, αύξηση αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, βελτίωση φοροσυλλογής, πάταξη παραοικονομίας.

• Τον τραπεζικό τομέα, με διοίκηση των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ, αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, τράπεζες ειδικού σκοπού για χρηματοδότηση μικρομεσαίων.

• Τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος με πάταξη διαφθοράς, αξιοποίηση ανθρωπίνων πόρων, καταπολέμηση γραφειοκρατίας και πελατειακών σχέσεων, νομιμοποίηση περισσότερων μεταναστών.

• Την ανάγκη ενός διαφορετικού ευρωπαϊκού πλαισίου με μεταρρυθμίσεις τύπου New Deal, συνδυασμό δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, αναθεώρηση της Συνθήκης Σταθερότητας και Ανάπτυξης και υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή